Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 80 rokmi objavili pri Katyni masové hroby tisícov Poliakov

.tasr .svet

Katynský masaker bol jedným z najmasovejších zločinov druhej svetovej vojny.

Pred 80 rokmi objavili pri Katyni masové hroby tisícov Poliakov Wikimedia Commons Dôstojníci poľskej armády, ktorí boli zajatí sovietskou armádou

jeho obeťami sa stali tisícky poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie. Vo štvrtok 13. apríla uplynie 80 rokov od oznámenia o objave masových hrobov pri dedine Katyň ležiacej v Smolenskej oblasti na západe Ruska. 

„Pri Smolensku objavili hromadné hroby Poliakov. Boľševici tam zastrelili a potom nahádzali do masových hrobov asi 10-tisíc poľských vojnových zajatcov,“ zapísal si 9. apríla 1943 do svojho denníka šéf nacistickej propagandy Joseph Goebbels. O štyri dni nato, 13. apríla 1943, sa do celého sveta rozšírila správa o strašnom náleze masových hrobov poľských dôstojníkov v lese pri Katyni. 

Berlín označil za vinníkov tejto hromadnej vraždy Sovietov, spočiatku to preto vyzeralo ako hitlerovská propaganda. Moskva vzápätí obvinila z masakra Nemcov a darilo sa jej to tvrdiť takmer polstoročie. Pravdu o svojich zverstvách však napokon musela priznať. Stalo sa to až v apríli 1990, keď Kremeľ po prvý raz oficiálne uznal, že jeden z najväčších vojnových zločinov v novodobých dejinách ľudstva spáchali príslušníci smutne známej sovietskej tajnej polície NKVD. 

Nacistické Nemecko napadlo Poľsko 1. septembra 1939. Na základe tajného dodatku paktu Ribbentrop – Molotov proti Poľsku zaútočil o 16 dní neskôr aj komunistický Sovietsky zväz. Do sovietskeho zajatia padli desaťtisíce Poliakov.  

NKVD sa snažila uväznených Poliakov získať. Väčšina z nich spoluprácu odmietla a vyjadrila odpor ku komunizmu. Sovietsky minister vnútra Lavrentij Berija preto predložil 3. marca 1940 vedeniu komunistickej strany návrh s takýmto textom: „V táboroch pre vojnových zajatcov NKVD a vo väzniciach západných oblastí Ukrajiny a Bieloruska sa nachádzajú zarytí vrahovia sovietskej moci, nenávidiaci sovietske zriadenie. Záležitosť posúdiť v osobitnom poriadku, zohľadniac najvyššiu mieru trestu zastrelením.“ O dva dni nato boli osudy poľských zajatcov spečatené.

Podľa zverejnených archívnych dokumentov NKVD postrieľala od apríla do mája 1940 v lesoch pri Katyni, Charkove a na ďalších miestach viac ako 25 000 Poliakov. Okrem profesionálnych dôstojníkov boli medzi nimi aj mobilizovaní intelektuáli, policajti, duchovní a ďalší civilisti.

Až po dlhých desiatkach rokov zverejnené sovietske tajné dokumenty vypovedajú aj o tom, že v októbri 1940 vykonávateľov týchto masových vrážd vyznamenal Lavrentij Berija zvýšeným mesačným platom alebo čiastkou 800 rubľov za úspešné splnenie špeciálnych úloh.     

Poľský parlament schválil v novembri 2007 rezolúciu, na základe ktorej sa 13. apríl bude pripomínať ako Pamätný deň obetí katynskej masakry. Pamätný deň je podľa nej „poctou obetiam katynského zločinu a spomienkou na všetkých, ktorých zavraždila NKVD na príkaz sovietskych úradov.“

Katyň, dedina ležiaca 18 kilometrov od Smolenska, zaťažuje rusko-poľské vzťahy aj ďalšou tragédiou. V roku 2010 si na miesto masakra šli uctiť pamiatku obetí najvyšší predstavitelia poľského štátu. Počas leteckej havárie neďaleko Smolenska 10. apríla 2010 zahynul prezident Lech Kaczyňski s manželkou a desiatky ďalších vysokopostavených poľských vládnych a vojenských predstaviteľov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite