Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron sa spolieha na Si Ťin-pchinga, že privedie Rusko k rozumu

.tasr .svet

Francúzsky prezident, ktorý dorazil v stredu na trojdňovú návštevu Číny, dal jasne najavo, že sa bude snažiť odradiť Čínu od podporovania invázie Ruska na Ukrajinu.

Macron sa spolieha na Si Ťin-pchinga, že privedie Rusko k rozumu SITA/AP Photo/Ng Han Guan, Pool

francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok čínskemu lídrovi Si Ťin-pchingovi povedal, že sa naňho spolieha, že privedie Rusko späť k rozumu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Francúzsky prezident, ktorý dorazil v stredu na trojdňovú návštevu Číny, dal jasne najavo, že sa bude snažiť odradiť Čínu od podporovania invázie Ruska na Ukrajinu.

„Viem, že sa môžem na vás spoľahnúť, že privediete Rusko k rozumu a všetkých k rokovaciemu stolu, “uviedol Macron počas stretnutia so Si Ťin-pchingom v Pekingu.

Čínsky prezident privítal Macrona pred Veľkou sálou ľudu v centre Pekingu s vojenskými poctami, uvádza agentúra DPA. V priebehu ich stretnutia zverejnila čínska štátna televízia správu, v ktorej Si Ťin-pching vyzdvihol pozitívne a stabilné vzťahy Číny a Francúzska v čase, keď je svet podľa neho vystavený „intenzívnym dejinným zmenám.“

Macron uviedol, že jeho návšteva Pekingu by mohla zohrať dôležitú úlohu pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine, a ocenil ochotu Číny zaviazať sa k dosiahnutiu výsledkov.

Prvá návšteva Macrona v Číne od roku 2019 prebieha v čase, keď Západ zvyšuje tlak na Peking, aby presadzoval na mier na Ukrajine. Čína síce oficiálne vystupuje v konflikte na Ukrajine ako neutrálna, no inváziu Ruska neodsúdila.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite