Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dnes je historicky prvý Deň európskych autoriek a autorov

.tasr .svet

Deň európskych autoriek a autorov sa bude opakovať každoročne vždy v posledný marcový pondelok.

Dnes je historicky prvý Deň európskych autoriek a autorov pexels.com

dnes sa po prvýkrát koná Deň európskych autoriek a autorov. Európska komisia chce novou iniciatívou inšpirovať a motivovať mladých ľudí k čítaniu. Deň európskych autoriek a autorov sa bude opakovať každoročne vždy v posledný marcový pondelok. V tlačovej správe o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Slovensko patrí v rámci Európskej únie za posledných 12 mesiacov medzi krajiny s najvyšším pomerom čítajúcich. Ako uviedlo MK SR, z prieskumov Národného osvetového centra o čitateľských návykoch Slovákov vyplýva, že za posledných 12 mesiacov prečítalo aspoň jednu knihu 75 percent obyvateľov a 63 percent opýtaných si kúpilo za toto obdobie aspoň jednu knihu. Slováci pritom viac preferujú kníhkupectvá než knižnice. Aj napriek tomu, že Slovensko disponuje širokou sieťou knižníc, využíva ich len malý zlomok obyvateľstva.

„Cieľom iniciatívy je prepojiť knižný a vzdelávací sektor a pomôcť deťom v Európe objaviť jazykovú a kultúrnu rozmanitosť európskej literatúry. Rok 2023 vyhlásila Európska komisia ako Európsky rok zručností a práve literatúra je jeden z nástrojov, ktorý môže mäkké zručnosti prehlbovať a ďalej rozvíjať,“ priblížil rezort kultúry a dodal, že do prvého ročníka akcie sa zapojili aj slovenské inštitúcie. Univerzitná knižnica v Bratislave pripravila pre žiakov stredných škôl autorské čítanie Michala Habaja a Petra Šuleja. Činohra Slovenského národného divadla zase prepojila Deň európskych autoriek a autorov so Svetovým dňom divadla. Inscenáciu Ruské denníky si tak budú môcť mladí diváci pozrieť online a vďaka zaslaným úryvkom z hry si môžu dielo aj prečítať či zahrať sami. Do iniciatívy boli prizvané aj školy a po celej Európe sa dnes uskutočnia spoločné čítania žiakov, autorské čítania osobností či stretnutia s prekladateľmi a ilustrátormi.

Ako ďalej vysvetlilo MK SR, čitateľské zručnosti slovenských detí sa podľa medzinárodných prieskumov líšia v závislosti od veku. „Zatiaľ čo čitateľské zručnosti 10-ročných detí sú na nadpriemernej úrovni v rámci krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), pri 15-ročných deťoch sa zručnosť dostáva na podpriemernú úroveň,“ spresnilo MK SR s tým, že v oblasti rozvíjania čitateľských zručností je priestor pre zlepšovanie. Výskum OECD, ktorý sa zameral na čitateľskú gramotnosť dospelých vo veku 15-65 rokov, ukazuje, že Slovensko dosiahlo priemerné skóre z krajín OECD, ale najlepšie skóre v rámci krajín V4, a to súčasne s Českou republikou. V negatívnom zmysle poukázala na Slovensko štúdia Globsec, ktorá hovorí o tom, že Slovensko a Bulharsko sa z desiatich krajín strednej a východnej Európy javia ako krajiny, ktoré majú najväčšiu náchylnosť veriť konšpiráciám a dezinformáciám. „Výsledok poukazuje na dôležitosť kritického myslenia a čerpania informácií z overených zdrojov,“ zdôraznil rezort kultúry.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite