Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novou šéfkou Navaľného protikorupčnej nadácie sa stala Marija Pevčichová

.tasr .svet

Nahradí Leonida Volkova, ktorý odstúpil v marci.

Novou šéfkou Navaľného protikorupčnej nadácie sa stala Marija Pevčichová SITA/Warner Bros. via AP

väznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj ustanovil po sporoch v rámci ruskej opozície za šéfku svojej medzinárodnej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Mariju Pevčichovú žijúcu v exile. Nahradí Leonida Volkova, ktorý odstúpil v marci, informovala nadácia vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter.

Pevčichová (35) sa dlhodobo zaoberá témou obohacovania sa a zneužívania právomocí v rámci mocenského aparátu a vedúcich ruských politikov. Je zakladateľkou a šéfkou vyšetrovacej jednotky FBK – v tejto činnosti bude pokračovať aj naďalej. „V rámci mojich povinností budem naďalej verejne a jednoznačne šíriť našu protikorupčnú agendu,“ uviedla v tvíte.

Volkov FBK viedol od roku 2021 a pre odstúpenie sa rozhodol po zverejnení informácie, že listom požiadal vedenie Európskej komisie o zrušenie sankcií voči ruskému miliardárovi Michailovi Fridmanovi. Chcel tak údajne rozdeliť oligarchov v Rusku a narušiť ich podporu Putina.

Toto konanie označil neskôr za politickú chybu a ospravedlnil sa za ňu kolegom z FBK, priaznivcom nadácie i samotnému Navaľnému.

Navaľnyj označil Volkovovo správanie za „politicky nekorektné, technicky nesprávne a zavádzajúce“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite