Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zadržali členov proruskej skupiny, ktorá mala destabilizovať krajinu

.tasr .svet

Moldavská polícia v nedeľu oznámila, že zadržala členov siete založenej Ruskom v snahe destabilizovať situáciu v Moldavsku protivládnymi protestami.

Zadržali členov proruskej skupiny, ktorá mala destabilizovať krajinu SITA/AP Photo/Aurel Obreja

polícia vypočula po raziách, ktoré sa uskutočnili v noci na nedeľu, 25 ľudí a sedem z nich zadržala, uviedol policajný šéf Viorel Cernauteanu.

Jednému z agentov rumunskej polície sa totiž podarilo do tejto skupiny vedenej Moldavcom ruského pôvodu infiltrovať. Prokuratúra má pritom k dispozícii približne desaťhodinový video a audiozáznam.

„Títo ľudia prichádzali z Ruska s veľmi špecificky nacvičenou úlohou,“ uviedol rumunský predstaviteľ.

Moldavské úrady uviedli, že v súvislosti so skupinou začali konať po tom, čo dostali informáciu o organizovanej skupine vedenej ruskými zložkami, ktorej cieľom bolo destabilizovať situáciu v Moldavsku prostredníctvom demonštrácií.

Politická strana proruského moldavského oligarchu Ilhana Šora pritom v posledným týždňov opäť zmobilizovala ľudí, aby protestovali proti moldavskej proeurópskej vláde. Šor už zorganizoval niekoľko protestov a existuje podozrenie, že demonštrantom za účasť na nich platil.

Protivládny protestov je v Kišiňove naplánovaný aj na nedeľu.

Spojené štáty prednedávnom uviedli, že začali s Moldavskom intenzívnejšie zdieľať informácie, aby mohol Kišiňov viesť vyšetrovania a zmaril plány Ruska.

Kremeľ popiera, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike. Obviňuje naopak Ukrajinu a ďalšie krajiny z podnecovania nestability v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko.        

Moldavsko bolo pôvodne v ruskej sfére vplyvu, no súčasnú vládu vedú politici zameraní na integráciu do Európy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite