Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Proti plánovanej súdnej reforme sa v Izraeli uskutočnil jeden z najväčších protestov

.sita .svet

Státisíce Izraelčanov v sobotu už po desiaty týždeň v rade protestovali naprieč krajinou proti vládnym plánom na reformu súdnictva.

Proti plánovanej súdnej reforme sa v Izraeli uskutočnil jeden z najväčších protestov

v niekoľkých mestách vrátane Haify prišiel protestovať rekordný počet ľudí. Do ulíc Tel Avivu vyšlo zhruba 200-tisíc demonštrantov. Organizátori tvrdia, že v celej krajine protestovalo až 500-tisíc ľudí. Denník Haarec to nazval „najväčšou demonštráciou v histórii krajiny“. Opozičný líder Jair Lapid v meste Beer Ševa davom povedal, že Izrael čelí „najväčšej kríze v jeho histórii“.

Súčasná vláda, ktorá je najpravicovejšia a najviac nábožensky orientovaná v histórii Izraela, tvrdí, že zmeny sú potrebné na kontrolu izraelského súdnictva, ktoré má príliš veľkú moc. Podľa kritikov plán prevráti izraelský systém bŕzd a protiváh a podkope demokratické inštitúcie v krajine. Premiér Benjamin Netanjahu, ktorého súdia pre korupciu, má tiež podľa nich konflikt záujmov.

Vládne plány rozdelili izraelskú spoločnosť a dokonca viedli rezervistov, dôležitú súčasť izraelskej armády, k vyhrážkam, že na ukážku svojho odporu odmietnu slúžiť. V pondelok, desiatky záložných pilotov stíhačiek v elitnej eskadre vzdušných síl bezprecedentne oznámili, že sa neprihlásia na výcvik. Svoje rozhodnutie neskôr zmenili a súhlasili, že budú rokovať s ich veliteľmi.

Vo štvrtok zase demonštranti blokovali cesty a pokúsili sa zabrániť Netanjahuovi, aby vycestoval z krajiny. Neskôr však napokon na návštevu Ríma odletel.

Napriek masívnym protestom a kritike vláda nepoľavuje a s reformou napreduje, pričom tvrdí, že demonštrácie podnecujú politickí oponenti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite