Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vybuchla sopka Merapi, jedna z najaktívnejších indonézskych sopiek

.tasr .svet

Indonézska sopka Merapi v sobotu vybuchla, pričom vychrlila mrak horúceho popola a plynov do výšky siedmich kilometrov.

Vybuchla sopka Merapi, jedna z najaktívnejších indonézskych sopiek SITA/AP Photo/Slamet Riyadi

oznámil indonézsky úrad pre zvládanie katastrof, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Táto sopka ležiaca v indonézskej provincii Yogyakarta vybuchla okolo 12:00 h miestneho času (06:00 h SEČ) a bol pozorovaný prúd lávy s dĺžkou 1,5 kilometra, uviedol úrad pre zvládanie katastrof.

Úrady varovali obyvateľov priľahlých oblastí, aby prestali vykonávať akákoľvek aktivity v nebezpečnej zóne - teda v okruhu troch až siedmich kilometrov od krátera sopky. Sopečný popol už ovplyvnil život obyvateľov v ôsmich priľahlých obciach, uvádza agentúra AFP s odvolaním sa miestnych predstaviteľov. 

SITA/AP Photo/Slamet Riyadi

Predstaviteľ miestneho úradu, ktorý sleduje aktivitu sopky, uviedol, že obyvateľov zatiaľ neevakuovali. „Staviame sa k tomu ako k jednorazovej udalosti“, uviedol. Dodal, že úrad odporučí evakuáciu, ak sa bude aktivita sopky zvyšovať a ak sa bude rozširovať nebezpečné zóna v jej okolí.

Sopka Merapi dosahuje nadmorskú výšku 2963 metrov a je jednou z najaktívnejších indonézskych sopiek. Pri jej poslednom veľkom výbuchu v roku 2010 zahynulo vyše 350 ľudí. Erupcia si vtedy vyžiadala evakuáciu 280 000 ľudí a bola najsilnejšou od roku 1930, keď pri výbuchu tejto sopky zahynulo 1300 ľudí, uvádza AFP.

Indonézia sa nachádza v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne, čo spôsobuje vysokú sopečnú a seizmickú aktivitu. V súostrovnej krajine juhovýchodnej Ázie sa nachádza takmer 130 aktívnych sopiek.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite