Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neutralita má byť súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, vyhlásil rakúsky kancelár

.tasr .svet

Karl Nehammer to uviedol to v prejave venovanom akčnému plánu na obdobie do roku 2030.

Neutralita má byť súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, vyhlásil rakúsky kancelár SITA/AP Photo/Heinz-Peter Bader

neutralita má byť pevnou súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, povedal v piatok rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer. Uviedol to v prejave venovanom akčnému plánu na obdobie do roku 2030, informuje TASR.

Vojna na Ukrajine podľa kancelára potvrdila, že Rakúsko musí premýšľať nad bezpečnosťou krajiny i novou bezpečnostnou stratégiou. „V prvom rade chcem vyvinúť bezpečnostnú stratégiu, v ktorej je neutralita Rakúska pevnou súčasťou,“ uviedol.

Vojnu na Ukrajine označil za neúnosnú. Rakúsko je podľa jeho slov v spojitosti s mierovým úsilím pripravené „stavať mosty“. „Nesmieme poľaviť v prejavovaní solidarity a presadzovaní mieru,“ povedal kancelár, ktorého vyjadrenia zaznamenala na sociálnej sieti aj Rakúska ľudová strana (ÖVP).

Rusko v predchádzajúcich mesiacoch opakovanie tvrdilo, že Rakúsko nedodržiava svoje záväzky nestrannej a neutrálnej krajiny. Nehammer však v polovici februára obvinenia zo strany Ruska odmietol. „Tvrdenia Ruska, že nie sme neutrálni, sa míňajú účinku,“ povedal vtedy Nehammer.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite