Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František opäť znížil benefity pre kardinálov a vatikánskych úradníkov

.tasr .svet

Pápež František sa rozhodol zrušiť bezplatné nájomné pre kardinálov a dotované nájomné pre ostatných vysoko postavených vatikánskych úradníkov s odôvodnením, že aj oni musia prispievať k úsporám Vatikánu.

Pápež František opäť znížil benefity pre kardinálov a vatikánskych úradníkov SITA/AP Photo/Andrew Medichini

nové finančné pravidlá vypracoval po februárovom stretnutí s pápežom Maximino Caballero Ledo, španielsky laik, ktorý vedie vatikánske ministerstvo financií. Ich znenie bolo vyvesené na centrálnom nádvorí Vatikánu. 

Vzťahujú sa na vyššie úrovne riadenia vatikánskych inštitúcií a vysokopostavených cirkevných funkcionárov. Kardináli, ktorí bývajú v bytoch vo vlastníctve Vatikánu, či už v tomto mestskom štáte alebo v jeho okolí v Ríme, doteraz nemuseli  platiť nájomné. Platili si však komunálne služby a výdavky spojené so zamestnancami. 

Aj biskupi a ďalší vatikánski funkcionári v súčasnosti platia dotované nájomné. V nových pravidlách sa neuvádza, že by sa mali vzťahovať aj nižšie postavených zamestnancov Vatikánu, z ktorých väčšinu tvoria laici. Niektorí z nich platia v bytoch vo vlastníctve Vatikánu v Ríme nájomné nižšie ako trhové.

V oznámení, známom ako rescriptum, sa uvádza, že pápež rozhodol, že úradníci musia priniesť mimoriadnu obeť, aby zvýšili toky príjmov a dohliadli na to, aby čo najviac peňazí išlo na misiu Cirkvi. František zrušil všetky doterajšie dotácie a vyhlásil, že byty vo vlastníctve Vatikánu by sa mali prenajímať za rovnaké ceny, aké platia pre nájomníkov bez spojenia s Vatikánom, uvádza sa v pravidlách.

Bezprostredne nebolo jasné, ako sa bude vypočítavať nové nájomné, najmä za byty vo vnútri Vatikánu. Tamojšie budovy majú niekoľko storočí a niektoré sú zdobené freskami. Všetky výnimky z nových pravidiel bude musieť osobne schváliť pápež.

František pred dvoma rokmi nariadil kardinálom, aby si znížili plat o desať percent, a obmedzil aj platy ostatným duchovným vo Vatikáne, aby zachoval pracovné miesta zamestnancov, keďže príjmy Svätej stolice zasiahla covidová pandémia, vysvetľuje Reuters.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite