Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozmiestnenie verejných nabíjacích staníc je v Európskej únii stále výrazne nerovnomerné

.tasr .svet

Nič na tom nezmenil ani uplynulý rok. I naďalej je tak takmer 42 % všetkých nabíjacích miest pre elektromobily v únii sústredených iba v dvoch krajinách.

Rozmiestnenie verejných nabíjacích staníc je v Európskej únii stále výrazne nerovnomerné SITA/Jay Janner/Austin American-Statesman via AP

holandsko ich má na svojom území necelých 112-tisíc, Nemecko takmer 88-tisíc. Vyplýva to z informácií zverejnených Európskou asociáciou výrobcov automobilov (ACEA). Holandsko a Nemecko pritom spolu tvoria menej ako 10 % celkovej rozlohy EÚ.

Rebríček štátov s najvyšším počtom verejných nabíjacích staníc vedú okrem uvedených dvoch krajín Francúzsko, Taliansko a Španielsko. Naopak, najmenší počet nabíjačiek má Malta, iba 13. Nízke počty evidujú aj pobaltské krajiny. V Lotyšsku je to 660, v Litve 477 a v Estónsku 300. „Holandsko, krajina s najvyšším podielom infraštruktúry, má takmer 70-krát viac nabíjacích miest ako Rumunsko, ktoré je zhruba sedemkrát väčšie," upozorňuje ACEA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite