Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarsko chce rokovať s Fínskom a Švédskom pred schválením ich vstupu do NATO

.tasr .svet

Premiér Viktor Orbán v piatok zdôraznil, že Maďarsko od Fínska a Švédska očakáva, že nebudú šíriť nepravdy o Maďarsku.

Maďarsko chce rokovať s Fínskom a Švédskom pred schválením ich vstupu do NATO SITA/AP Photo/Denes Erdos

arlamentná frakcia maďarskej vládnej strany Fidesz rozhodla, že predseda Národného zhromaždenia László Kövér ešte pred ratifikáciou vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie vyšle do týchto škandinávskych krajín delegáciu. Jej úlohou bude doriešiť sporné záležitosti a získať informácie, oznámil v nedeľu predseda frakcie Máté Kocsis vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió, informuje spravodajca TASR.

Kocsis spresnil, že v súvislosti so vstupom Švédska a Fínska do NATO vo štvrtok na stretnutí frakcie Fideszu zazneli isté námietky. „Niektoré z nich boli politického charakteru a boli reakciou na viaceré kritické vyhlásenia švédskych a fínskych politikov na adresu Maďarska,“ dodal.

Predseda frakcie Fideszu podotkol, že frakcia i parlament napokon schvália vstup dvojice severských krajín do NATO v normálnom procese.

Premiér Viktor Orbán v piatok zdôraznil, že Maďarsko od Fínska a Švédska očakáva, že nebudú šíriť nepravdy o Maďarsku. V pravidelnom rozhovore pre Kossuth Rádió tiež povedal, že vláda požiadala parlament o podporu členstva týchto krajín v NATO.

Orbán pripomenul, že časť poslancov parlamentnej frakcie vládnucich strán Fidesz a KDNP vstupom uvedených krajín do NATO "nie je veľmi nadšená". Okrem iného preto, že tieto štáty šíria zjavné lži o maďarskej demokracii a právnom štáte. „Ak Fínsko a Švédsko očakávajú čestný prístup, tak aj oni by sa mali zachovať čestne,“ dodal.

Rokovanie o vládnom návrhu rozšírenia NATO je zaradené do programu tretieho dňa jarnej schôdze koncom februára. Poslanci o ňom budú hlasovať začiatkom marca.

Fínsko a Švédsko v polovici mája oficiálne požiadali o vstup do NATO pre obavy spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu. Ich začlenenie do NATO už ratifikovalo 28 z 30 členských štátov s výnimkou Maďarska a Turecka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite