Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron oznámil, že začiatkom apríla navštívi Čínu

.tasr .svet

Francúzsky prezident sa takto rozhodol deň po tom, ako Čína vyzvala na neodkladné mierové rozhovory a zverejnila aj svoj plán na ukončenie vojny na Ukrajine.

Macron oznámil, že začiatkom apríla navštívi Čínu SITA/Christophe Petit Tesson, Pool via AP

francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu oznámil, že začiatkom apríla navštívi Čínu. Zároveň vyzval Peking, aby „nám pomohol vyvíjať nátlak na Rusko“, nech ukončí vojnu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Macron sa takto vyjadril deň po tom, ako Čína vyzvala na neodkladné mierové rozhovory a zverejnila aj svoj plán na ukončenie vojny na Ukrajine. Macron tiež povedal, že mier je možný, iba „ak bude zastavená ruská agresia, ruskí vojaci sa stiahnu a územná suverenita Ukrajiny a jej ľud budú rešpektované“.

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok, deň pred prvým výročím invázie Ruska na Ukrajinu, hlasmi 141 štátov vyzvalo na odchod ruských vojenských jednotiek z Ukrajiny. India a Čína boli dve z 36 členských krajín, ktoré sa zdržali hlasovania.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí potom v piatok pri príležitosti prvého výročia začiatku vojny na Ukrajine zverejnilo dvanásťbodový dokument o „politickom urovnaní“ tohto konfliktu. Peking v ňom okrem iného uviedol, že všetky strany by mali podporovať Rusko a Ukrajinu v spolupráci a v čo najrýchlejšom obnovení dialógu.

Čína tiež konštatuje, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane. Rusko a Ukrajinu vyzvala, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a vyhýbali sa „útokom na civilistov a civilné zariadenia“.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že návrh Číny na vyriešenie konfliktu na Ukrajine je síce „zaujímavý“, ale nie je to plnohodnotný plán, ktorý by viedol k mieru.

Americký prezident Joe Biden zavrhol čínsky návrh mierového riešenia vojny na Ukrajine, pričom naznačil, že jeho realizácia by bola prospešná len pre Rusko. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite