Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrh Číny na riešenie konfliktu na Ukrajine nie je mierovým plánom

.tasr .svet

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok uviedol, že návrh Číny na vyriešenie konfliktu je síce zaujímavý, ale nie je to plnohodnotný plán, ktorý by viedol k mieru.

Návrh Číny na riešenie konfliktu na Ukrajine nie je mierovým plánom SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

„nie je to mierový plán, je to pozičný dokument..., v ktorom Čína dala dokopy všetky svoje postoje vyjadrené od začiatku (vojny),“ povedal Borrell novinárom pred zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN.

Plán Číny obsahuje podľa Borrella zaujímavé úvahy o nasadení jadrových zbraní, výmene zajatcov, obilí. Má zaujímavú štruktúru, s ktorou sa dá súhlasiť, poznamenal. Dodal však, že na to, aby išlo o skutočný plán, by mala Čína povedať, ako si predstavuje jeho fungovanie. Tiež si myslí, že jeho dôveryhodnosti by prospelo, keby čínski predstavitelia navštívili Kyjev.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok pri príležitosti prvého výročia začiatku vojny na Ukrajine zverejnilo dvanásťbodový dokument o politickom urovnaní tohto konfliktu. Peking v ňom okrem iného uviedol, že všetky strany by mali podporovať Rusko a Ukrajinu v spolupráci a čo najrýchlejšom obnovení dialógu.

Čína tiež konštatuje, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane. Rusko a Ukrajinu vyzvala, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a vyhýbali sa útokom na civilistov a civilné zariadenia.

Peking sa v prípade vojny na Ukrajine snaží zachovávať neutrálny postoj; udržiava však blízke vzťahy s Moskvou, pripomína AFP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite