Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dôležitejšie je, aby Švédsko a Fínsko vstúpili do NATO čo najskôr, uviedol Stoltenberg

.tasr .svet

Obe severské krajiny požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Ich žiadosti o členstvo už ratifikovali všetky členské krajiny NATO s výnimkou Maďarska a Turecka.

Dôležitejšie je, aby Švédsko a Fínsko vstúpili do NATO čo najskôr, uviedol Stoltenberg SITA/AP Photo/Olivier Matthys

dôležitejšie než to, aby Švédsko a Fínsko vstúpili do Severoatlantickej aliancie spoločne je to, aby sa tak stalo čo možno najrýchlejšie. Povedal to v utorok v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg krátko pred stretnutím ministrov obrany členských krajín Aliancie. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Obe severské krajiny požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Ich žiadosti o členstvo už ratifikovali všetky členské krajiny NATO s výnimkou Maďarska a Turecka. Za najväčšiu prekážku je v tomto smere považovaná práve Ankara. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokonca naznačil, že jeho krajina by mohla ratifikovať žiadosť Fínska, nie však Švédska.

Predstavitelia západných krajín vyjadrili podľa agentúry Reuters presvedčenie, že by bolo lepšie, ak by obe škandinávske krajiny vstúpili do NATO spoločne, keďže by tak bolo jednoduchšie integrovať ich do vojenských štruktúr Aliancie.

Stoltenberg však naznačil, že hlavnou otázkou nie je to, či budú žiadosti Švédska a Fínska ratifikované spoločne. „Hlavné je, aby boli obe tieto krajiny potvrdené ako riadni členovia (Aliancie) čo najskôr, “povedal. „Som presvedčený, že obe sa stanú riadnymi členmi a tvrdo pracujem na tom, aby sa tak stalo čo najskôr,“ dodal.

Ankara žiada, aby obe severské krajiny zaujali tvrdší postoj voči Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko ale aj EÚ považujú za teroristickú organizáciu. V tejto veci má pritom Ankara problém najmä so Švédskom, ktoré podľa nej poskytuje útočisko členom PKK. Erdogan kritizuje Štokholm za to, že odmieta vydať desiatky osôb, ktoré Ankara spája s touto zakázanou stranou, ako aj s pokusom o vojenský prevrat v krajine z roku 2016.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite