Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nórsko chce venovať na pomoc Ukrajine 75 miliárd korún

.sita .svet

Krajina bohatá na ropu sa tak stane jedným z hlavných darcov na svete. Oznámila to nórska vláda.

Nórsko chce venovať na pomoc Ukrajine 75 miliárd korún SITA/AP Photo/Roman Koksarov, File

premiér Jonas Gahr Støre informoval, že prostriedky počas piatich rokov rovnomerne rozdelia medzi vojenskú a humanitárnu pomoc a ročne by mali predstavovať 15 miliárd korún. O navrhovanom balíku ešte bude rokovať parlament.

„Povedie to k zvýšenému využitiu peňazí z ropy,“ skonštatoval Gahr Støre, ktorý podľa vlastných slov dúfa, že balík v parlamente schváli „výrazná väčšina“. Podpora Ukrajiny je podľa predsedu vlády podporou ľudí zažívajúcich vojnu a zároveň podporou základnej bezpečnosti Nórska. „Ukazujeme Ukrajincom, že ich budeme podporovať dlhý čas,“ doplnil ďalej s tým, že im to umožní lepšie plánovanie tak, aby „peniaze použili tam, kde ich najviac potrebujú“.

Gahr Støre počas pondelkovej tlačovej konferencie v Osle hovoril aj o novej Železnej opone rozdeľujúcej východ a západ. „Je ťažké prehnať implikácie pre Európu. Rusko v izolácii, do ktorej sa samo zahnalo, je pre nás zlou správou,“ pokračoval ďalej s tým, že „potreby Ukrajiny sú nesmierne“.

Vláda v Osle tiež navrhla zvýšenie pomoci pre krajiny zasiahnuté vojnou na Ukrajine o päť miliárd korún, pričom tieto prostriedky by sa mali použiť na humanitárnu pomoc a potraviny.

Minulý týždeň nórska vláda informovala, že ďalšiu pomoc Ukrajine plánuje financovať zo ziskov z predaja ropy.

Nórsko je jedným z najväčších exportérov fosílnych palív V Európe a konflikt na Ukrajine zvýšil jeho príjmy z plynu. Krajina sa však bráni voči obvineniam, že profituje z vojny na Ukrajine. Minulý rok poskytli Nóri Ukrajine civilnú a vojenskú pomoc v objeme viac ako 10 miliárd nórskych korún.

Snaha európskych krajín zabezpečiť si alternatívne zdroje energií po začiatku ruskej invázie dramaticky zvýšila dopyt po nórskej rope a plyne, aj ich cenu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite