Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nórsko chce venovať na pomoc Ukrajine 75 miliárd korún

.sita .svet

Krajina bohatá na ropu sa tak stane jedným z hlavných darcov na svete. Oznámila to nórska vláda.

Nórsko chce venovať na pomoc Ukrajine 75 miliárd korún SITA/AP Photo/Roman Koksarov, File

premiér Jonas Gahr Støre informoval, že prostriedky počas piatich rokov rovnomerne rozdelia medzi vojenskú a humanitárnu pomoc a ročne by mali predstavovať 15 miliárd korún. O navrhovanom balíku ešte bude rokovať parlament.

„Povedie to k zvýšenému využitiu peňazí z ropy,“ skonštatoval Gahr Støre, ktorý podľa vlastných slov dúfa, že balík v parlamente schváli „výrazná väčšina“. Podpora Ukrajiny je podľa predsedu vlády podporou ľudí zažívajúcich vojnu a zároveň podporou základnej bezpečnosti Nórska. „Ukazujeme Ukrajincom, že ich budeme podporovať dlhý čas,“ doplnil ďalej s tým, že im to umožní lepšie plánovanie tak, aby „peniaze použili tam, kde ich najviac potrebujú“.

Gahr Støre počas pondelkovej tlačovej konferencie v Osle hovoril aj o novej Železnej opone rozdeľujúcej východ a západ. „Je ťažké prehnať implikácie pre Európu. Rusko v izolácii, do ktorej sa samo zahnalo, je pre nás zlou správou,“ pokračoval ďalej s tým, že „potreby Ukrajiny sú nesmierne“.

Vláda v Osle tiež navrhla zvýšenie pomoci pre krajiny zasiahnuté vojnou na Ukrajine o päť miliárd korún, pričom tieto prostriedky by sa mali použiť na humanitárnu pomoc a potraviny.

Minulý týždeň nórska vláda informovala, že ďalšiu pomoc Ukrajine plánuje financovať zo ziskov z predaja ropy.

Nórsko je jedným z najväčších exportérov fosílnych palív V Európe a konflikt na Ukrajine zvýšil jeho príjmy z plynu. Krajina sa však bráni voči obvineniam, že profituje z vojny na Ukrajine. Minulý rok poskytli Nóri Ukrajine civilnú a vojenskú pomoc v objeme viac ako 10 miliárd nórskych korún.

Snaha európskych krajín zabezpečiť si alternatívne zdroje energií po začiatku ruskej invázie dramaticky zvýšila dopyt po nórskej rope a plyne, aj ich cenu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite