Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Austrálskym úradom sa podarilo nájsť rádioaktívnu kapsulu

.sita .svet

Predmet našli na diaľnici južne od mesta Newman.

Austrálskym úradom sa podarilo nájsť rádioaktívnu kapsulu SITA/Department of Fire and Emergency Services via AP

kapsulu zachytilo pátracie vozidlo idúce 70 kilometrov za hodinu, ktorého vybavenie zaznamenalo jej radiáciu, a neskôr ho s pomocou prenosného pátracieho zariadenia lokalizovali dva metre od okraja cesty.

Kapsula s rozmermi šesť milimetrov na šírku a osem milimetrov na výšku sa stratila v štáte Západná Austrália pri prevoze medzi mestami Newman a Perth na trase dlhej zhruba 1 400 kilometrov. Z púštnej bane ťažobného gigantu Rio Tinto ju prevážali 10. januára a vozidlo dorazilo do Perthu o šesť dní neskôr. Pohotovostné zložky na ňu upozornili 25. januára. Výkonný riaditeľ Rio Tinto Iron Ore Simon Trott sa za incident ospravedlnil.

Podľa ministra pre pohotovostné služby v Západnej Austrálii Stephena Dawsona je nájdenie kapsuly mimoriadny výsledok. „Doslova našli ihlu v kope sena,“ skonštatoval.

Predstavitelia obrany overujú identifikáciu kapsuly, ktorú z bezpečnostných dôvodov umiestnili do olovenej nádoby. Bude uložená na bezpečnom mieste v meste Newman, odkiaľ ju neskôr prevezú do zdravotníckeho zariadenia v Perthe.

Vláda spustila vyšetrovanie, ktorého cieľom je zistiť, ako kapsula vypadla z nákladného auta. Minister zdravotníctva by tiež mal dostať v tejto súvislosti správu.

Kapsula obsahuje malé množstvo izotopu cézium-137, bežne používaného v meradlách radiácie, ktorý vyžaruje nebezpečné množstvo žiarenia ekvivalentné absolvovaniu 10 röntgenových vyšetrení za hodinu. Mohla by spôsobiť popáleniny a dlhšie vystavenie tejto rádioaktívnej látke by mohlo viesť k vzniku rakoviny. Predstaviteľ zdravotníctva v Západnej Austrálii Andrew Robertson poznamenal, že sa zdá, že s kapsulou sa nehýbalo a zatiaľ nemajú hlásenia o žiadnych zraneniach.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite