Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel telefonátom s taiwanskou prezidentkou rozhneval Čínu

.tasr .svet

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok ostrý protest proti pondelkovému telefonátu novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Pavel telefonátom s taiwanskou prezidentkou rozhneval Čínu SITA/AP Photo/Petr David Josek

podľa agentúry Reuters čínske ministerstvo obvinilo Pavla, že porušuje vlastné predchádzajúce vyhlásenia o politike jednej Číny, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning na pravidelnom tlačovom brífingu vyhlásila, že Pavel týmto telefonátom pošliapal červenú čiaru Číny.

„Vážne to zasahuje do vnútorných záležitostí Číny a zranilo to city čínskeho národa,“ vyhlásila hovorkyňa, ktorú citovala agentúra AFP. Peking podľa jej slov vyzval Prahu, aby prijala okamžité opatrenia na „elimináciu negatívnych dôsledkov tohto incidentu“ a zabránila tak nenapraviteľným škodám na česko-čínskych vzťahoch.

Pavel telefonoval s predstaviteľkou Taiwanu dva dni po svojom víťazstve v prezidentských voľbách. O možnosť telefonického rozhovoru podľa českých médií požiadala taiwanská prezidentka. Ako uviedol Pavel v pondelok na Twitteri, prezidentku Cchaj uistil, že ČR a Taiwan zdieľajú rovnaké hodnoty, ako sú sloboda, demokracia a ľudské práva, a rád by sa s ňou stretol aj osobne. Cchaj sa podľa svojej hovorkyne Lin Jü-čchan teší na spoluprácu s Českom napríklad v oblasti technológií.

Taiwan má od roku 1949 svoju vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko, prevažne malých štátov z Karibiku a Oceánie. Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu na ostrove.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite