Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britská Kolumbia skúšobne povolila prechovávanie malých dávok tvrdých drog

.tasr .svet

Kanadská provincia Britská Kolumbia spustila experiment, v rámci ktorého chce na tri roky skúšobne dekriminalizovať prechovávanie malých dávok tvrdých drog, napríklad kokaínu, heroínu, metamfetamínu, fentanylu a morfia.

Britská Kolumbia skúšobne povolila prechovávanie malých dávok tvrdých drog Wikimedia Vancouver, najľudnatejšie mesto provincie Britská Kolumbia.

tamojší obyvatelia budú môcť od utorka pre vlastnú spotrebu prechovávať 2,5 gramu týchto omamných látok. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

Príslušnú žiadosť Britskej Kolumbie schválila aj kanadská vláda. S podobnou iniciatívou prišiel aj susedný americký štát Oregon, ktorý tvrdé drogy dekriminalizoval už v roku 2020.

Predstavitelia Britskej Kolumbie však upozornili, že spomínané omamné látky sú stále ilegálne, no ak sa u dospelých občanov nájde 2,5 gramu týchto drog, nebudú zatknutí, obvinení a drogy im nebudú skonfiškované. Namiesto toho im kompetentné úrady poskytnú informácie o dostupných sociálnych a zdravotníckych službách.

Kanadská ministerka pre duševné zdravie a závislosti Carolyn Bennettová označila krok Britskej Kolumbie za obrovskú zmenu v prístupe (k ľuďom závislým od drog), ktorý je založený na dôvere v sociálne a zdravotnícke služby a nie na trestnom stíhaní.

BBC pripomína, že odkedy Britská Kolumbia vyhlásila v roku 2016 pre kritickú situáciu v súvislosti s drogami mimoriadny stav, predávkovalo sa tam približne 10 000 osôb. Aj počas trojročného experimentu však predaj drog zostáva stále trestným činom, rovnako aj prechovávanie omamných látok v areáloch vzdelávacích inštitúcií, zariadení starostlivosti o deti či na letiskách. Nezákonné je aj pašovanie drog cez hranice.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite