Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukrajina ONLINE: 49. týždeň vojny (23.1.2023 – 29.1.2023)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 49. týždeň vojny (23.1.2023 – 29.1.2023) SGT. AVERI COPPA/WIKIPEDIA Spojené štáty schválili dodávku tankov Abrams pre Ukrajinu.

Správy z predchádzajúceho dňa 29.1.2023:

20:01 Pavel uistil Zelenského o podpore Ukrajiny zo strany ČR

Novozvolený český prezident Petr Pavel v nedeľu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v telefonáte uistil o pretrvávajúcej podpore Ukrajiny zo strany ČR. TASR správu prevzala z Pavlovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

Pavel sa ukrajinskému prezidentovi takisto poďakoval za gratuláciu k volebnému víťazstvu i za pozvanie na návštevu Ukrajiny.

„Počas nášho dnešného telefonátu som ho (Zelenského) uistil, že sa Ukrajina môže i naďalej spoľahnúť na podporu Českej republiky.“

Zelenskyj v telefonáte Pavlovi zagratuloval, pozval ho na návštevu Ukrajiny a poďakoval sa novozvolenému prezidentovi i obyvateľom ČR za neochvejnú podporu.

18:18 Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo najmenej troch mŕtvych

Juhoukrajinské mesto Cherson sa v nedeľu ocitlo pod silným ruským ostreľovaním. Ako referuje web Kyiv Independent s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov, útoky si vyžiadali najmenej tri ľudské životy a päť zranených.

Prvý zástupca šéfa Chersonskej regionálnej rady Jurij Sobolevskyj už predtým uviedol, že Rusi „ostreľujú obytné štvrte mesta, pričom existujú informácie, že bolo zabitých a zranených veľa ľudí“.

Terčom ruského útoku bola i nemocnica v Chersone, kde podľa skorších správ utrpela zranenia zdravotná sestra. Podľa médií okupanti ostreľovali mesto trikrát v rozpätí od 12:48 do 14:05 kyjivského času. Vládni predstavitelia zatiaľ útoky nekomentovali. Okrem nemocnice Rusi zasiahli v Chersone aj školu, autobusovú stanicu, poštu či banku.

17:14 Minister obrany Reznikov dúfa, že Kyjev dostane od spojencov aj bojové lietadlá

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Ukrajina po dohodnutí dodávok tankov od spojencov dúfa, že dostane i vojenské lietadlá, ktoré môžu „zmeniť pravidlá hry“ vo vojne s Ruskom. Povedal to v rozhovore pre web cbc.ca.

Reznikov tvrdí, že Ukrajina okrem tankov potrebuje aj stíhačky, iné bojové lietadlá a rakety dlhého doletu. Zároveň zdôraznil, že Ukrajine nejde o útoky na území Ruska, ale len o zničenie skladov a veliteľských stanovíšť ruskej armády.

Minister poznamenal, že dúfa v ďalšie rokovania o stíhačkách pre Ukrajinu a pozitívne rozhodnutie spojencov, ako to už bolo v prípade zariadení protivzdušnej obrany a delostreleckých systémov. „Všetko, čo sa dnes zdá nemožné, sa zajtra môže zmeniť,“ skonštatoval Reznikov.

16:00 KĽDR poprela tvrdenia, že dodáva zbrane Vagnerovej skupine

Severná Kórea v nedeľu poprela tvrdenia USA, že KĽDR dodáva zbrane ruskej súkromnej vojenskej Vagnerovej skupine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Biely dom na podloženie svojich tvrdení nedávno zverejnil snímku z novembra minulého roka, ktorá podľa Washingtonu zachytáva ruské železničné vozne so zbraňami na trase medzi Ruskom a KĽDR. Spojené štáty označili Vagnerovu skupinu za nadnárodnú kriminálnu organizáciu a zmrazili jej aktíva v USA.

Predstaviteľ severokórejského ministerstva zahraničných vecí Kwon Čong-gon odmietol tieto obvinenia a upozornil USA, že v prípade ďalšieho šírenia tejto fámy, ktorú si sami vytvorili, môžu čeliť nežiadúcej reakcii.

Pokus o pošpinenie imidžu (Severnej Kórey) vykonštruovaním neexistujúcej veci je vážnou provokáciou, ktorú nemožno nikdy dovoliť a ktorá môže len vyvolať reakciu, povedal. Dodal, že ide o hlúpy pokus ospravedlniť americké dodávky zbraní na Ukrajinu.

14:29 Ukrajina hlási odrazenie útoku pri dedine, ktorej dobytie oznamovali vagnerovci

Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej jednotky odrazili útok neďaleko dediny Blahodatne v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ruská žoldnierska organizácia Vagnerova skupina predtým tvrdila, že túto dedinu dobyla, informovala agentúra AFP.

Generálny štáb v Kyjeve uviedol, že ukrajinské sily za posledný deň odrazili útoky aj v ďalších 13 obciach v Doneckej oblasti. Oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko informoval, že pri útokoch v oblasti zahynulo päť civilistov.

Ruská Vagnerova skupina predtým oznámila, že jej jednotky ovládli zmienenú obec. „Blahodatne je pod našou kontrolou,“ povedal šéf tejto súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin. Ruské ministerstvo obrany zatiaľ túto informáciu nepotvrdilo. Moskva si stanovila za jeden z hlavných cieľov na Ukrajine úplné obsadenie Doneckej oblasti, ktorú už vyhlásila za súčasť Ruska.

Kyjev nedávno uviedol, že ruské vojská zintenzívnili útoky na východe Ukrajiny, najmä v mestách Vuhledar a Bachmut. Blahodatne sa nachádza severne od Bachmutu, ktorý sa ruské sily snažia dobyť už niekoľko mesiacov. Boje o toto mesto patria k najťažším od ruskej invázie na Ukrajinu z februára minulého roka.

13:33 Šéf firmy Rheinmetall chce zvýšiť výrobu munície a vyrábať HIMARS-y v Nemecku

Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall je ochotný veľmi výrazne zvýšiť výrobu tankov a delostreleckej munície, aby uspokojil veľký dopyt na Ukrajine a na Západe, a zrejme začne v Nemecku produkovať americké salvové raketomety HIMARS. Pre tlačovú agentúru Reuters to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Armin Papperger. V nedeľu ho citoval ho aj portál britského denníka The Guardian.

Papperger to uviedol niekoľko dní pred tým, ako sa majú šéfovia firiem nemeckého zbrojárskeho priemyslu prvýkrát stretnúť s novým nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom. Stretnutím chce Pistorius odštartovať rozhovory o tom, ako zrýchliť zaobstarávanie zbraní a ako dlhodobo zvyšovať zásoby munície, pretože po takmer roku dodávania výzbroje na Ukrajinu napadnutú Ruskom sa zásoby nemeckej armády stenčili.

Spoločnosť Rheinmetall vyrába celú škálu zbrojárskych produktov, ale zrejme najviac je známa výrobou kanóna kalibru 120 milimetrov pre tank Leopard 2. Papperger v interview pre Reuters povedal: „Dokážeme vyrobiť ročne 240 000 kusov tankovej munície (kalibru 120 milimetrov), čo je viac, než celý svet potrebuje.“

Rheinmetall rokuje o spolupráci aj s americkou spoločnosťou Lockheed Martin vyrábajúcou vyspelé salvové raketomety HIMARS, ktoré používajú ukrajinskí vojaci, dodal Papperger.

10:12 Konvenčné ruské sily nahrádzajú Wagnerovcov pri Bachmute, tvrdí ISW

Konvenčné ruské sily pravdepodobne nahradia vyčerpaných žoldnierov z Wagnerovej skupiny, aby udržali ofenzívu v Bachmute v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V najnovšej aktualizácii to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

„Wagnerova skupina nedosiahla v Bachmute významné zisky od dobytia Soledaru, zhruba okolo 12. januára. Konvenčné ruské jednotky sa teraz zúčastňujú na bojoch v Bachmute, aby oživili tamojšiu ruskú ofenzívu,“ tvrdí ISW.

Inštitút pripomína, že ruské ministerstvo obrany čoraz častejšie oznamuje, že ruské vzdušné sily od začiatku roka pôsobia v oblasti Bachmutu, čo by mohlo naznačovať, že konvenčné ruské sily sa rozširujú a možno i nahrádzajú Wagnerovcov v oblasti.

Analytici sa domnievajú, že vzhľadom na rozmiestnenie ďalších síl v oblasti nebol ofenzívny potenciál Ruska v okolí Bachmutu úplne vyčerpaný.

9:30 Na ruskej strane padlo už viac ako 126-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 126 160 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 650 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3197 tankov, 6366 bojových obrnených vozidiel, 5037 vozidiel a palivových nádrží, 2194 delostreleckých systémov, 453 odpaľovacích raketových systémov, 221 systémov protivzdušnej obrany, 284 vrtuľníkov, 293 lietadiel, 1947 dronov, 796 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 199 kusov špeciálnej techniky.

8:36 Prebiehajú rokovania o raketách dlhého doletu, uviedol Podoľak

Medzi Ukrajinou a jej spojencami prebiehajú zrýchlené rozhovory o požiadavkách Ukrajiny na rakety dlhého doletu, ktoré sú podľa Kyjeva potrebné na to, aby zabránili Rusku ničiť ukrajinské mestá, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ukrajina získala prísľuby dodávok západných bojových tankov a teraz sa snaží získať stíhačky, aby mohla zatlačiť na ruské a promoskovské sily, ktoré pomaly postupujú pozdĺž časti frontovej línie.

„Aby sme drasticky znížili kľúčovú zbraň ruskej armády – delostrelectvo, ktoré dnes používa na frontových líniách – potrebujeme rakety, ktoré zničia ich sklady,“ Podoľak uviedol pre ukrajinskú televíznu sieť Freedom s tým, že napr. na Krymskom polostrove, ktorý okupuje Rusko, sa nachádza viac ako 100 delostreleckých skladov.

„Preto, po prvé, rokovania už prebiehajú. Po druhé, rokovania napredujú zrýchleným tempom,“ uviedol bez podrobností.

Správy z prechádzajúceho dňa 28.1.2023

20:22 Rusko obvinilo Ukrajinu z raketového útoku na nemocnicu v Luhanskej oblasti

Moskva obvinila v sobotu Ukrajinu zo zámerného raketového útoku na civilnú nemocnicu v meste Novoajdar v časti Luhanskej oblasti, ktorú na východe Ukrajiny ovláda Rusko. Moskva tvrdí, že zahynulo 14 ľudí a ďalších 24 pacientov a členov personálu utrpelo zranenia, čo je podľa nej závažný vojnový zločin. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters.

Ukrajina zatiaľ na tieto obvinenia nereagovala a agentúry Reuters ani DPA nemohli správu Moskvy nezávisle overiť.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinská armáda útočila v sobotu na nemocnicu raketami z amerického raketového systému HIMARS. Dodalo, že príslušné osoby sa budú za útok zodpovedať.

Oznámenie ministerstva prišlo približne desať hodín po tom, čo k útoku došlo. Ministerstvo nezverejnilo žiadne videá ani fotografie z incidentu.

19:32 Zelenskyj blahoželá Pavlovi, chváli ho za podporu Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu zablahoželal k víťazstvu v českých prezidentských voľbách armádnemu generálovi vo výslužbe Petrovi Pavlovi a zároveň ocenil jeho podporu Ukrajine v jej boji proti ruskej agresii, informuje TASR.

 „Teším se na našu úzku osobnú spoluprácu v prospech národov Ukrajiny a Českej republiky a v záujme zjednotenej Európy,“ napísal Zelenskyj na Twitteri najprv ukrajinčine a potom aj v češtine.

Petr Pavel porazil v druhom kole českých prezidentských volieb svojho súpera Andreja Babiša so ziskom 58,32 percenta hlasov. K urnám prišlo 70,25 percenta voličov.

17:15 Zelenskyj zverejnil fotografie, ako športovci v ruinách trénujú na olympiádu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu znova uviedol, že o účasti Ruska na letných olympijských hrách v Paríži v roku 2024 by sa malo uvažovať až vtedy, keď sa skončí vojna na Ukrajine. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Zelenskyj k svojmu príspevku na Twitteri pripojil sériu fotografií zachytávajúcich ukrajinských športovcov a športovkyne, ako sa na olympiádu pripravujú v zruinovaných telocvičniach. Trénujú šerm, bojové umenia, gymnastiku.

Ukrajinský prezident v tvíte napísal: „Olympijské princípy a vojna sú v zásadnom protiklade. Rusko musí zastaviť agresiu a teror a až potom bude možné rozprávať sa o ruskej účasti v olympijskom hnutí.“

Prezident Zelenskyj už v piatok vo videopríhovore pozval prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby prišiel do mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa už celé mesiace odohrávajú urputné boje medzi ukrajinskými obrancami a ruskou inváznou armádou.

16:13 Riabkov sa stretne s novou veľvyslankyňou USA Tracyovou

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov sa začiatkom budúceho týždňa stretne s novou veľvyslankyňou USA v Rusku Lynn Tracyovou. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Tracová do Moskvy pricestovala vo štvrtok 26. januára. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok povedala, že nová veľvyslankyňa vzťahy medzi týmito dvomi krajinami nezlepší s dôvodu pokračujúcej hybridnej vojny Washingtonu proti Rusku.

V utorok 24. januára sa Tracyová stretla s ruským veľvyslancom v USA Anatolijom Antonovom; obsah ich rozhovoru však nebol nezverejnený.

Tracyová ovláda aj ruštinu a v Moskve pôsobila v rokoch 2014-17 ako zástupkyňa amerického veľvyslanca. Neskôr bola na ministerstve zahraničných vecí USA poradkyňou pre Rusko.

14:22 Scholz po oznámení o tankoch pre Ukrajinu – „Vždy myslíme na bezpečnosť Nemecka“

Po prísľube dodať Ukrajine tanky Leopard 2 nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu občanov uisťoval, že jeho vláda pri svojich rozhodnutiach vždy zohľadňuje bezpečnosť Nemecka. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Vždy pôjde o konzultácie, zvažovanie a koordináciu. To je princíp, ktorý má táto vláda,“ povedal Scholz v pravidelnom sobotňajšom videopríhovore. „Rusku nesmie prejsť násilné presúvanie hraníc,“ zdôraznil spolkový kancelár.

Ruské vojská vtrhli na Ukrajinu 24. februára 2022. Ukrajinská armáda sa už mesiace bráni proti stále novým vlnám útokov na východe krajiny. Scholz uviedol, že aj mnohí občania Nemecka si želajú, aby vojna neprišla bližšie, aby si vláda a kancelár zachovali pevné nervy. „Presne to vám sľubujem“, dodal.

11:27 Rusko pripravuje novú vlnu útokov do konca februára

Rusko pravdepodobne pripravuje novú vlnu útokov na Ukrajine v období do konca februára. Oznámil to v noci na sobotu tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

Rusko sa podľa Danilovových slov pripravuje na maximálnu aktiváciu k prvému výročiu začiatku svojej invázie na Ukrajinu 24. februára. „Sú presvedčení, že k výročiu by mali dosiahnuť isté úspechy. Nie je tajomstvo, že sa pripravujú na novú vlnu do 24. februára,“ povedal Danilov pre rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL), píše Sky News.

Americká húfnica M777 v službách ukrajinskej armády pri meste Cherson, 9.1.2023.SITA/AP PHOTO/LIBKOS, FILEAmerická húfnica M777 v službách ukrajinskej armády pri meste Cherson, 9.1.2023.

Danilov dodal, že Moskva má úlohy v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, aby sa dostala k ich hraniciam. Ruská armáda podľa jeho slov už týždeň uskutočňuje prieskum obranných spôsobilostí ukrajinských vojakov v Záporožskej oblasti. „V súčasnosti tam dochádza k zhromažďovaniu vojakov,“ povedal Danilov.

10:20 Ukrajine sľúbili spolu 321 tankov, oznámil ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku

Viaceré krajiny sľúbili Ukrajine spolu 321 tankov. Oznámil to v piatok ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku Vadym Omeľčenko. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Viaceré krajiny do dnešného dňa oficiálne potvrdili svoj súhlas dodať Ukrajine 321 tankov,“ povedal Omeľčenko v rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM. Dodal, že podmienky dodávok jednotlivých krajín sa líšia a Ukrajina túto pomoc potrebuje čím skôr. Omeľčenko nešpecifikoval, koľko tankov dodajú konkrétne krajiny.

Nemecko v stredu (25. januára) po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov ohlásilo, že dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2. Takisto povolí, aby tieto tanky nemeckej výroby dodali Kyjevu aj Poľsko a ďalšie krajiny. USA neskôr stredu oznámili, že Ukrajine pošlú 31 tankov Abrams.

8:55 Ruská propaganda obviňuje Poľsko z nepriateľských plánov voči Ukrajine

Splnomocnenec poľskej vlády pre informačný sektor Stanislaw Zaryn na sociálnej sieti Twitter napísal, že tzv. politológovia Ruska, ktorí realizujú ciele ruskej propagandy, pokračujú v šírení falošných informácií o Poľsku a jeho údajných plánoch o útoku na Ukrajinu.

„Iščenko využíva lži o 'poľských plánoch', aby urobil ruskú imperiálnu politiku voči Ukrajine dôveryhodnou. Ruská propaganda opäť naznačuje, že iba Rusko môže zastaviť imperializmus Poľskej republiky,“ napísal ďalej Zaryn.

Falošný naratív spopularizovaný v ruských médiách o brutalite a bezohľadnosti „poľských žoldnierov“ na Ukrajine, ktorí očividne využívajú mobilizovaných Ukrajincov ako potravu pre delá, sa využíva ako dôkaz o údajnej podriadenosti Ukrajincov a ukrajinských území Poliakom, uviedol splnomocnenec poľskej vlády pre informačný sektor.

„Lži šírené Iščenkom majú za cieľ potvrdiť odkaz Kremľa o dôvodoch útoku na Ukrajinu. Rusko musí viesť vojnu, pretože jeho záujmy sú 'ohrozené' poľským imperializmom“, uzavrel Zaryn.

Správy z predošlého dňa 27.1.2022:

19:50 Pistorius vylúčil, že by Nemecko dodalo Ukrajine aj bojové stíhačky 

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v rozhovore pre denník Die Süddeutsche Zeitung zdôraznil, že Berlín Ukrajine nepošle aj bojové stíhačky, o ktoré žiada Kyjev. Okrem toho konštatoval, že osobitný 100-miliardový obranný fond nepostačuje na ani pokrytie aktuálnych potrieb Nemecka, informuje TASR. 

Na otázku, či Berlín vyhovie ďalšej požiadavke Kyjeva na dodanie bojových stíhačiek, po tom čo Nemecko prisľúbilo poskytnutie 14 tankov Leopard, Pistorius odpovedal, že to je „vylúčené“.

„Stíhacie lietadlá sú omnoho komplexnejšie systémy než hlavné bojové tanky a majú úplne iný dostrel a palebnú silu,“ povedal Pistorius. Tomuto kroku preto zatiaľ nie je naklonený, uviedol v rozhovore pre Die Süddeutsche Zeitun, ktorý bol zverejnený v piatok. 

Nemecký kancelár Olaf Scholz odmietol dodanie stíhačiek ukrajinským silám už v stredu v Spolkovom sneme.

17:40 Belgicko pošle Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote takmer 94 miliónov eur 

Belgicko oznámilo, že  pošle Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 93,6 milióna eur. V piatok to uviedol belgický premiér Alexander De Croo, informoval denník The Guardian.

Belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová vyhlásila, že najnovší balík pomoci bude obsahovať protilietadlové rakety zem-vzduch, protitankové zbrane, guľomety, granáty a ďalšiu muníciu. 

Niektoré z nich budú pochádzať zo skladov belgických ozbrojených síl a ďalšie Brusel kúpi od belgických zbrojných podnikov. Dedonderová však nespresnila, o aké množstvo zbraní pôjde.

Šéfka belgického rezortu obrany dodala, že Belgicko Ukrajine pošle aj obrnené džípy a nákladné autá. Všetky vozidlá sú schopné prevádzky alebo sa čoskoro podrobia kompletnému servisu.

Belgicko už vrátane najnovšieho balíka poskytlo Ukrajine väčšiu vojenskú pomoc než ktorejkoľvek inej krajine. 

16:15 Rusko zavádza moskovský čas v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny 

Okupované časti štyroch ukrajinských oblastí, ktoré Rusko vlani v septembri nezákonne anektovalo, budú musieť používať moskovský čas. Uviedlo to ruské ministerstvo priemyslu a obchodu, napísala v piatok spravodajská stanica Sky News.

Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť sa stanú súčasťou ruského druhého časového pásma, píše sa v príspevku ministerstva zverejneného na platforme Telegram. Podľa neho už bol vláde doručený návrh zákona týkajúci sa tejto záležitosti.

15:40 Rusko na Ukrajine porušuje základné princípy ochrany detí, tvrdí šéf UNHCR

Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok obvinil Rusko z porušovania „základných princípov ochrany detí vo vojne“ tým, že ukrajinským deťom vydáva ruské pasy a dáva ich na adopciu. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Vo vojne neviete určiť, či deti majú rodiny alebo poručníkov. A preto, kým sa to nevyjasní, nemôžete im dať inú štátnu príslušnosť alebo ich nechať adoptovať inou rodinou,“ povedal Filippo Grandi.

Pre obmedzený prístup k informáciám z Ruska sa podľa Grandiho nedajú vygenerovať konkrétne štatistiky o tom, koľko ukrajinských detí dostalo ruské pasy alebo ich adoptovali ruské rodiny. Dodal však, že UNHCR pracuje na tom, aby sa k takýmto informáciám dostal.

Rusko predtým odmietlo obvinenia o únosoch ukrajinských detí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stredajšom stretnutí s predstaviteľom UNHCR vyzval na vytvorenie mechanizmu na vrátenie detí a dospelých „násilne deportovaných do Ruska“ a „postavenie všetkých zodpovedných za deportáciu pred súd“.

14:40 EÚ predĺžila ekonomické sankcie v reakcii na agresiu Ruska voči Ukrajine 

Rada Európskej únie predĺžila v piatok sankčné opatrenia voči viacerým sektorom ekonomiky Ruskej federácie o ďalších šesť mesiacov. V platnosti tak zostanú najmenej do 31. júla 2023, informuje TASR.

Tieto sankcie EÚ zaviedla v roku 2014 v reakcii na kroky Ruska narúšajúce stabilitu situácie na Ukrajine. Od februára 2022 ich v dôsledku vojenskej agresie Ruska voči Ukrajine výrazne rozšírila.

V súčasnosti pozostávajú z celého spektra opatrení týkajúcich sa ekonomických sektorov vrátane obmedzení v oblastiach obchodu, financií, technológií, tovaru s dvojakým využitím, priemyslu, dopravy a luxusného tovaru.

Zahŕňajú tiež zákaz dovozu alebo prepravy ropy po mori a určitých ropných produktov z Ruska do EÚ, vyradenie niektorých ruských bánk zo systému SWIFT a pozastavenie vysielania a licencií viacerých dezinformačných kanálov podporovaných Kremľom, píše sa v tlačovej správe Rady EÚ.

11:40 Poľsko pošle Ukrajine 60 modernizovaných tankov

Poľsko dodá v blízkej budúcnosti Ukrajine 60 modernizovaných tankov. Tie by mali zahŕňať poľské stroje PT-91 Twardy a mali by sa pridať k avizovaným tankom Leopard 2 nemeckej výroby. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, informuje web The Kyiv Independent.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre kanadskú televíziu CTV news uviedol, že 30 tankov budú modely PT-91 Twardy a zvyšok by mali byť modernizované sovietske tanky T-72.

Varšava už poskytla Ukrajine bližšie nešpecifikovaný počet tankov Twardy v júli 2022. Ukrajina tiež dostala stovky tankov T-72.

10:50 Počas štvrtkového ruského útoku zaznamenali výbuchy v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne

Monitory Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) zaznamenali vo štvrtok silné explózie v blízkosti Zaporižžskej jadrovej elektrárne. Informoval o tom generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi a zároveň zopakoval výzvy na vytvorenie bezpečnostnej zóny v okolí zariadenia.

Poradca šéfa Rosenergoatomu, ruského prevádzkovateľa jadrových elektrární, Renat Karča však označil Grossiho tvrdenia za nepodložené a nazval ich „provokáciou“.

Informuje o tom portál denníka The Guardian, ktorý zároveň pripomína, že Rusko aj v minulosti reagovalo na ukrajinské úspechy rozsiahlymi leteckými útokmi, ktoré spôsobili, že milióny ľudí zostali bez svetla, tepla a vody. Štvrtkové útoky raketami a dronmi pritom zjavne zodpovedajú tomuto vzorcu.

Kremeľ sa totiž predtým vyjadril, že prisľúbené dodávky západných tankov Ukrajine chápe ako dôkaz rastúceho „priameho zapojenia sa“ Spojených štátov a Európy do 11 mesiacov trvajúcej vojny.

10:30 Británia: Moskva môže o postupe svojich vojakov na Ukrajine šíriť dezinformácie 

Moskva by o postupe svojich vojakov na Ukrajine mohla šíriť cielené dezinformácie, uviedlo v piatok britské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe oznámenia ministerstva na sociálnej sieti.

Ruskí on-line komentátori v predchádzajúcich šiestich dňoch tvrdili, že Rusi dosiahli výrazný pokrok a prelomili ukrajinské obranné línie v Záporožskej oblasti i v okolí mesta Vuhledar v Doneckej oblasti, uviedlo britské ministerstvo na Twitteri. Ruskí vojaci sa podľa neho pravdepodobne v okolí Vuhledaru i pri meste Orichiv v Záporožskej oblasti pokúsili zaútočiť, žiadny zásadný pokrok však nedosiahli.

Britský rezort obrany píše o reálnej možnosti, že ruské armádne zdroje zámerne šíria dezinformácie s cieľom naznačovať, že ruská vojenská operácia si udržiava hybnosť.

9:20 Japonsko uvalilo nové sankcie na Rusko

Japonsko v piatok oznámilo ďalšie sankcie voči Rusku pre jeho vojnu na Ukrajine. Zakázalo export kľúčových strategických tovarov a zmrazilo majetok desiatok ľudí, informuje televízia CNN na svojej webstránke.

Sankcie, z ktorých väčšina v piatok vstupuje do platnosti, sa zameriavajú na ruských politikov, príslušníkov ozbrojených síl, podnikateľov a spoločnosti. Zahŕňajú aj 14 promoskovských osôb spojených s ilegálnymi pokusmi Ruska anektovať štyri oblasti na juhu a východe Ukrajiny.

Zákaz vývozu tovaru 49 určených subjektov v Rusku, ktorý by mohol byť použitý na posilnenie ruských síl, začne platiť 3. februára. Podľa ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu to zahŕňa polovodičové zariadenia a komponenty, roboty, generátory, výbušniny a vakcíny.

8:10 Zelenskyj vyzval na ďalšie sankcie a dodávky zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom štvrtkovom nočnom prejave vyzval na uvalenie ďalších sankcií na Rusko a ďalšie dodávky zbraní od spojencov. Jeho výzve predchádzala séria ruských útokov, ktorá si vyžiadala najmenej 11 mŕtvych naprieč krajinou. Informuje o tom web denníka The Guardian.

Zelenskyj prízvukoval, že ruskú agresiu možno poraziť len s adekvátnymi zbraňami, pretože „teroristický štát nepochopí nič iné“. Spomenul pritom zbrane na bojisko a na ochranu vzdušného priestoru.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Nové sankcie voči Rusku označil za politické a ekonomické zbrane. Potrebné sú podľa ukrajinského prezidenta aj právne zbrane. „Musíme ešte viac pracovať na zriadení tribunálu pre zločin ruskej agresie proti Ukrajine,“ vyjadril sa.

7:30 Švédsko daruje MAAE 20 miliónov korún na jadrovú bezpečnosť na Ukrajine

Švédska vláda vo štvrtok sľúbila 20 miliónov korún Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) na podporu jej misie zameranej na jadrovú bezpečnosť na Ukrajine. Informuje o tom na svojej webstránke televízia CNN.

„V dôsledku ruskej agresie sme za posledný rok zaznamenali niekoľko útokov v bezprostrednej blízkosti jadrových elektrární, ktoré predstavovali veľmi významné riziká. Posilnenie dôležitej práce MAAE na udržiavaní a zlepšovaní bezpečnosti ukrajinských jadrových elektrární je naliehavou záležitosťou,“ vyjadril sa v tejto súvislosti švédsky minister pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu a zahraničný obchod Johan Forssell.

Informácie z predchádzajúceho dňa (26.1.2023):

20:00 Kanada pošle Ukrajine štyri tanky Leopard 2

Kanada pošle Ukrajine štyri tanky Leopard 2. V utorok to oznámila kanadská ministerka obrany Anita Anand, podľa ktorej sú stroje pripravené na boj a vyšlú ich v nadchádzajúcich týždňoch. Kanada tiež vyšle bližšie nešpecifikovaný počet príslušníkov jej ozbrojených síl na výcvik ukrajinských vojakov v zručnostiach, ktoré potrebujú na obsluhu techniky. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Tanky podľa ministerky poskytnú ukrajinským vojakom taktickú výhodu vďaka ich „vynikajúcej mobilite, palebnej sile a schopnosti prežitia“ a umožnia Ukrajine získať späť ešte väčšiu časť svojho územia. Anand naznačila, že počet sľúbených tankov by sa mohol zvýšiť, keďže svoje kroky koordinujú so spojencami a spolupracujú pri združovaní munície a náhradných dielov. „Udržiavanie tankov nie je jednoduché, ale ich udržiavanie bude nevyhnutné pre celkový úspech a víťazstvo Ukrajiny,“ poukázala ministerka na zložitosť ich prevádzky.

Anand dodala, že Kanada bude diskutovať s Nemeckom, Fínskom, Portugalskom, Španielskom a Holandskom o tom, ako zabezpečiť „dlhodobý úspech našich darov“.

19:00 Ruské útoky si naprieč krajinou vyžiadali 11 mŕtvych

Ruské útoky na Ukrajinu si vo štvrtok vyžiadali najmenej 11 mŕtvych a ďalších 11 zranených. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na štátnu záchrannú službu. Jej hovorca Oleksandr Chorunžyj uviedol, že okrem toho bolo poškodených 35 budov a vypukli dva požiare. Raketové útoky spôsobili škody v 11 regiónoch. Na zásahoch po útokoch sa podieľalo 100 záchranárov. „Väčšina škôd na domoch je v oblasti Kyjiva. Pripojili sme 88 generátorov energie, aby sme mohli zásobovať elektrinou sociálne zariadenia, ako sú nemocnice atak ďalej,“ dodal hovorca.

15:20 Britské tanky Challenger by mali na Ukrajinu doraziť koncom marca

Británia dúfa, že jej tanky Challenger 2 dorazia na Ukrajinu koncom marca. Výcvik ukrajinských vojakov na ich obsluhu sa začne už budúci týždeň. Oznámil to vo štvrtok štátny tajomník britského ministerstva obrany Alex Chalk, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Zámerom je, aby to bolo na konci marca, “uviedol Chalk v britskom parlamente. Reagoval tak na otázku, kedy britské tanky dorazia na Ukrajinu.

Ukrajinskí vojaci budú dovtedy vycvičení na používanie tankov a ich údržbu. „Čo sa týka výcviku, som rád, že môžem povedať, že sa očakáva, že sa začne budúci týždeň v pondelok, “cituje Chalka televízia Sky News.

SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

Británia ako prvá v polovici januára prisľúbila, že Ukrajine pošle 14 tankov Challenger 2 a ďalšie delostrelecké vybavenie. V stredu potom Nemecko potvrdilo, že Ukrajine dodá 14 tankov Leopard 2 a povolilo ich dodávky pre Ukrajinu aj iným krajinám. K tejto pomoci sa neskôr pripojili Spojené štáty a ohlásili, že Ukrajine pošlú 31 tankov Abrams.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok spresnil, že tanky Leopard 2 na Ukrajinu zrejme dorazia na prelome marca a apríla.

13:50 Ukrajinská armáda zostrelila väčšinu rakiet, ktoré vypálilo Rusko

Ukrajinská armáda zostrelila vo štvrtok 47 z 55 rakiet, ktoré na ciele na Ukrajine vypálilo Rusko. Oznámil to na sociálnej sieti Telegram vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj, informuje TASR.

„Ruská federácia dnes opäť podnikla rozsiahly raketový útok na územie Ukrajiny, “uviedol. 

Podľa Zalužného vypálilo Rusko vo štvrtok na územie Ukrajiny 55 rakiet z lietadiel Тu-95, stíhačiek Su-35 a MiG-31K, ale aj z lodí v Čiernom mori. Dodal, že išlo napríklad o rakety s plochou dráhou letu CH-101, podzvukové CH-55 alebo Kindžal a Kalibr.

„Protivzdušná obrany Ozbrojených síl Ukrajiny zostrelila 47 rakiet, z toho 20 v okolí hlavného meste,“ uviedol Zalužnyj na Telegrame s tým, že štyri riadené rakety CH-59 nedosiahli cieľ.

„Zámer Rusov je rovnaký - psychologický nátlak na Ukrajincov a zničenie kritickej infraštruktúry. Nás ale nezlomia! “vyhlásil vrchný veliteľ. Zároveň poďakoval ukrajinským vojakov, ktorí bránia ukrajinskú oblohu.

Vo štvrtok ráno bol vyhlásený letecký poplach vo viacerých ukrajinských oblastiach. Z niektorých miest vrátane hlavného mesta Kyjev neskôr hlásili výbuchy. Pri útoku zahynul v Kyjeve jeden človek a v Odeskej oblasti boli poškodené dve zariadenia energetickej infraštruktúry. Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK oznámila, že musela prerušiť dodávky elektrickej energie v Kyjeve, Odese a Dnipre.

13:20 Zelenskyj nerozumie, kto v Rusku rozhoduje, Putin je preňho niktoš

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že nemá záujem o stretnutie s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Tvrdí, že nerozumie tomu, kto v Rusku prijíma rozhodnutia. V rozhovore pre televíziu Sky News tiež dodal, že po tom, ako Putin rozpútal vojnu na Ukrajine, je preňho „niktoš“.

Zelenskyj zdôraznil, že ruské raketové útoky sú dôkazom toho, že Kremeľ klame, keď rozpráva o možnosti mierových rozhovorov s Ukrajinou. Poznamenal, že vojna sa skončí vtedy, keď Rusi opustia ukrajinské územie. „Chcem len, aby (Rusi) čo najrýchlejšie zastavili vojnu a opustili našu krajinu,“ povedal ukrajinský prezident a podotkol, že ak to Ukrajina neustojí a svet zostane nejednotný, Putin sa po Ukrajine zameria na iné krajiny. „Myslím si však, že to zvládneme, získame podporu a zvíťazíme.“

Zelenskyj vraví, že stretnutie s Putinom preňho nie je zaujímavé, pretože je to človek, ktorý povie jednu veci a potom urobí druhú. „Naozaj nechápem, kto v Rusku rozhoduje. Po totálnej invázii je pre mňa (Putin) niktoš,“ doplnil Zelenskyj.

Netrvalo dlho a tieto slová zakrátko okomentoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, keď podľa CNN povedal, že Zelenskyj sa s Putinom nemôže rovnať: „Povedzme to takto, on sám už dávno pre Putina nie je možný súper.“

Zelenskyj v spomenutom rozhovore taktiež odhalil, že v úvode ruskej invázie sa nepriateľské sily dostali veľmi blízko neho. Nevedel však povedať, ako blízko boli. Dementoval tiež špekulácie o tom, že boli desiatky pokusov o jeho likvidáciu. „Neviem, možno o tom vedia viac tajné služby,“ poznamenal.

Tvrdí, že akonáhle počul prvé výbuchy, pripravil najbližších na to, že nemôžu zostať v kyjivskej prezidentskej rezidencii. „Vo vládnej štvrti, len pár kilometrov od nás, zatýkali ľudí. Bolo tam veľa príslušníkov tajných služieb a toto množstvo naznačovalo, že by som mal konať rýchlo a niekam ísť,“ skonštatoval Zelenskyj, ktorý prezradil, že ostatné dva - tri mesiace manželku a deti vídava približne raz za týždeň, čo je omnoho častejšie ako predtým.

9:45 Rusko vypálilo na Ukrajinu vyše 30 rakiet

Rusko vo štvrtok ráno vypálilo vyše 30 rakiet na ciele po celej Ukrajine v rámci najnovšej vlny útokov. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

„Očakáva sa vyše 30 rakiet, ktoré sa už začali objavovať na niektorých územiach. Protivzdušná obrana pracuje, “uviedol hovorca ukrajinskej armády Jurij Ignat. Dodal, že ráno vzlietlo šesť ruských lietadiel Tupolev-95, ktoré rakety vypálili.

Ukrajinská armáda tiež informovala, že v noci na štvrtok zostrelila 24 dronov iránskej výroby.„ Z východného pobrežia Azovského mora bol podniknutý útok bezpilotnými lietadlami. Podľa predbežných informácií nepriateľ použil 24 Šahídov (druh iránskych dronov). Všetkých 24 bolo zničených,“ uviedlo ukrajinské letectvo.

Vo štvrtok ráno bol vyhlásený letecký poplach vo viacerých ukrajinských oblastiach. Výbuchy boli neskôr hlásené v hlavnom meste Kyjev aj v meste Vinnycia. Rozsah škôd zatiaľ nie je známy.

„Nepriateľ vypálil smerom na Kyjev viac ako 15 rakiet s plochou dráhou doletu. Vďaka výbornej práci našej vzdušnej obrany boli zostrelené všetky ciele, “uviedol šéf tamojšej vojenskej administratívy Serhij Popko. 

9:00 Na väčšine územia Ukrajiny vyhlásili letecký poplach, zostrelili niekoľko ruských rakiet

Ukrajina vo štvrtok ráno vyhlásila letecký poplach na väčšine územia a oblastné úrady varovali obyvateľov pred prípadnými raketovými útokmi Ruska. 

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK pre nebezpečenstvo raketového útoku oznámila núdzové odstávky dodávok elektriny v hlavnom meste Kyjev a okolí a tiež v Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok ráno nešpecifikovaný počet ruských rakiet. Prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram to oznámil vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, informuje spravodajský portál CNN.

Ukrajinská armáda informovala, že ruské sily podnikli vo štvrtok vo veľmi skorých ranných hodinách neúspešný útok dronmi, prevažne zacielený na oblasti v strednej časti Ukrajiny a na hlavné mesto Kyjev.

8:00 Sľúbené tanky by mali byť dodané čo najrýchlejšie, uviedol Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyzval krajiny Západu, aby sľúbené tanky Leopard 2 a Abrams M1 poslali Ukrajine čo najrýchlejšie a vo vysokom počte, aby sa ukrajinské jednotky dokázali efektívne brániť voči ruskej agresii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Teraz sú kľúčové najmä rýchlosť a množstvo,“ vyhlásil Zelenskyj. Svojich západných spojencov tiež vyzval na poskytnutie rakiet „dlhého doletu“ a stíhačiek.

„Dnes som hovoril s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, “ povedal ukrajinský prezident. Dodal, že je potrebné „otvoriť otázku dodávok rakiet s dlhým doletom pre Ukrajinu a je dôležité rozšíriť spoluprácu aj v oblasti delostrelectva.“

Zelenskyj tiež uviedol, že Ukrajina potrebuje stíhačky. Potvrdil tak slová poradcu ukrajinského ministra obrany Jurija Saka, pre ktorého by bolo získanie moderných stíhačiek vrátane amerických lietadiel F-16 „veľkým míľnikom“.

Nemecko po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám. Berlín podľa vyhlásenia nemeckej vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov Leopard 2.

Podobný krok ohlásili v stredu aj Spojené štáty, ktoré Ukrajine dodajú 31 tankov typu Abrams M1 a ukrajinskej armáde poskytnú aj výcvik na ich obsluhu.

Správy z predchádzajúceho dňa 25.1.2023:

20:19 Ukrajina chce okrem tankov získať aj moderné západné stíhačky

Ukrajina sa po zabezpečení dodávky tankov od svojich západných spojencov bude snažiť získať aj moderné stíhačky, ako napríklad americké bojové lietadlá typu F-16. V stredu to uviedol poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Nemecko po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám. Berlín podľa vyhlásenia nemeckej vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov Leopard 2.

Podobný krok ohlásili v stredu aj Spojené štáty, ktoré Ukrajine dodajú 31 tankov typu Abrams M1 a ukrajinskej armáde poskytnú aj výcvik na ich obsluhu.

„Ďalším veľkým míľnikom bude získanie stíhačiek,“ vyhlásil Sak, ktorý pôsobí ako poradca ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova. Dodal, že ak Kyjev „dostane moderné západné stíhačky, jeho výhoda na bojisku bude obrovská“.

Ukrajinské vzdušné sily majú aktuálne vo flotile dosluhujúce sovietske stíhačky, ktoré získali ešte predtým, než Kyjev v roku 1991 vyhlásil nezávislosť. Bojové lietadlá Ukrajina používa najmä na zostreľovanie nepriateľských lietadiel a útoky na ruské pozície, pripomína Reuters.

19:07 Zelenskyj podpísal zákon, ktorý sprísňuje tresty za dezerciu a neposlušnosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v stredu kontroverzný zákon, ktorý sprísňuje tresty za neposlušnosť alebo dezerciu z armády. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Prísnejšie tresty sa budú týkať aj priestupkov, ako sú  vyhrážanie sa veliteľom, útek z bojiska či konzumácia alkoholu, uvádza sa v zákone zverejnenom na webovej stránke ukrajinského parlamentu. Za dezerciu tak ukrajinským vojakom bude po novom hroziť až 12 rokov väzenia, za neposlušnosť alebo odmietnutie bojovať desať rokov a za vyhrážanie sa nadriadenému sedem rokov.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Nový zákon tiež súdom zakazuje udeľovať znížené alebo podmienečné tresty vojakom, ktorí boli uznaní za vinných. Zákon, ktorý ukrajinský parlament schválil v decembri, kritizovali predovšetkým ľudskoprávni aktivisti. Zelenského vyzývali, aby ho nepodpisoval. Proti zákonu bola spísaná aj petícia, ktorú podpísalo takmer 35 000 ľudí.

Zákon obhajoval vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Ten uviedol, že velitelia vojenských skupín a jednotiek požadovali systematické riešenie týchto záležitostí. „V čase vojny potrebujeme rýchle a efektívne riešenia,“ povedal Zalužnyj. „Armáda je založená na disciplíne a ak medzery v zákonoch nezaisťujú jej dodržiavanie, vedie to k väčším stratám,“ uviedol Zalužnyj na platforme Telegram.

18:16 Spojené štáty schválili dodávku tankov Abrams pre Ukrajinu

Oznamujem, že Spojené štáty pošlú Ukrajine 31 tankov Abrams, čo je ekvivalent jedného ukrajinského práporu," uviedol Biden. Dodal, že tento krok odporučil aj americký minister obrany Lloyd Austin, keďže "dodávka tankov pomôže Ukrajine brániť svoje územie a dosahovať strategické ciele". Prezident dodal, že tanky budú slúžiť na obranné účely a nepredstavujú pre Rusko "žiadne ofenzívne nebezpečenstvo".

Podľa šéfa Bieleho domu sú tanky Abrams najvýkonnejšími svojho druhu na svete, no sú tiež rovnako náročné na prevádzku a údržbu. USA preto ukrajinskej armáde poskytnú aj potrebný výcvik a všetko potrebné na to, aby tanky dokázali na bojisku plne fungovať.

Biden však dodal, že dodávka tankov si bude vyžadovať určitý čas. Spojené štáty podľa jeho slov zabezpečia, aby boli ukrajinské jednotky na ovládanie tankov plne pripravené.

„Podpora ukrajinských kapacít bojovať proti ruskej invázii, brániť svoju zvrchovanosť a územnú integritu je záväzkom celého sveta,“ vyhlásil americký prezident. Agentúra AFP dodáva, že Biden v stredu hovoril aj s kľúčovými spojencami Kyjeva v Európe – britským premiérom Rishim Sunakom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

M1 AbramsSgt. Averi Coppa/WikipediaM1 Abrams

17:33 Holandsko je pripravené poslať Ukrajine tanky Leopard, aj keď žiadne nevlastní

Vedelo by však odkúpiť od Nemecka tie tanky, ktoré má v súčasnosti prenajaté, a poslať ich Kyjevu. V stredu to uviedol holandský premiér Mark Rutte. TASR správu prevzala z televízie CNN.

„Ak by to pomohlo, Holandsko je pripravené sa pridať,“ uviedol Rutte. Dodal však, že rokovania stále prebiehajú a mohlo by sa tiež stať, že sa verejnosť rozhodne, že by tanky mali byť využité iným spôsobom.

Holandsko v súčasnosti nevlastní nijaké tanky, lebo všetky svoje tanky typu Leopard 2 predalo v rokoch 2018 a 2021 Nemecku. Vyplýva to z údajov Registra konvenčných zbraní OSN (UNROCA). Amsterdam má však od Nemecka prenajatých 18 tankov Leopard 26A a Rutte naznačil, že Holandsko by ich mohlo okamžite odkúpiť a poslať Ukrajine.

CNN pripomína, že Nemecko v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám. Berlín podľa vyhlásenia nemeckej vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov Leopard 2.

Berlín sa v posledných týždňoch dostal pod veľký tlak spojencov, aby tieto tanky dodal Kyjevu a zároveň povolil ich vývoz na Ukrajinu štátom, ktoré ich majú vo výzbroji.

16:50 Nórsko prepustilo bývalého vagnerovca, ktorý bojoval na Ukrajine

Nórske úrady v stredu oznámili, že prepustili údajného bývalého veliteľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorý nedávno v Nórsku požiadal o azyl. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Andrej Medvedev bol prepustený z detenčného strediska po tom, čo mu nariadili zdržiavať sa na konkrétnom mieste, povedal Jon Andreas Johansen z nórskej imigračnej polície. Dodal, že dôvody, prečo bol Medvedev zadržiavaný, "už neexistujú". Dvadsaťšesťročný Medvedev prekročil nórske hranice z Ruska na ďalekom severe nadránom 13. januára a požiadal o azyl. Vyjadril obavy o svoj život po tom, čo videl zabíjanie a zlé zaobchádzanie s ruskými väzňami, ktorí boli odvedení na ukrajinský front, aby bojovali za vagnerovcov.

Okamžite bol prevezený do Osla, čo je bežný postup pre žiadateľov o azyl. Podľa ruskej ľudskoprávnej skupiny Gulagu.net, ktorá pomohla Medvedevovi utiecť, bol tento Rus pod policajnou ochranou v úkryte, kým ho bez vysvetlenia nepreviezli do zabezpečeného imigračného zariadenia.

Medvedevov nórsky právny zástupca Brynjulf Risnes v stredu pre noviny Dagbladet povedal, že jeho klient nebol spokojný s prísnymi bezpečnostnými opatreniami, a preto ho nórska polícia premiestnila do detenčného strediska. Opätovné prepustenie Medvedevova označil za "rozumné rozhodnutie".

Medvedev tvrdí, že ako príslušník Vagnerovej skupiny bojoval na Ukrajine štyri mesiace. V novembri však z Vagnerovej skupiny podľa vlastných slov dezertoval po tom, čo mu bola proti jeho vôli predĺžená zmluva. Povedal, že je ochotný svedčiť o vojnových zločinoch, ktorých bol svedkom, pričom zároveň poprel účasť na nich.

14:29 Prvé nemecké tanky by mohol Kyjev dostať o tri mesiace

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v stredu vyhlásil, že prvé tanky Leopard 2 by mohli byť na Ukrajinu dodané za približne tri mesiace. Dodal, že najprv sa urýchlene začne výcvik a dohodnú sa zásobovacie cesty. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Rozhodnutie dodať tanky Kyjevu označil Pistorius po zasadnutí obranného výboru Spolkového snemu za historické. Bolo totiž prijaté koordinovane na pozadí vysoko explozívnej situácie na Ukrajine. Minister uistil, že Nemecko sa priamo nestane súčasťou tohto vojnového konfliktu.

Nemecké bojové tanky budú vôbec po prvý raz od druhej svetovej vojny použité na európskom bojisku. Berlín podľa vyhlásenia vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov typu Leopard 2. Spolu s ďalšími krajinami by dodané tanky mohli vytvoriť dva prápory.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pred poslancami Bundestagu a členmi vlády poznamenal, že je správne, že krajiny v úzkej spolupráci s partnermi dodávajú Ukrajine zbrane, keďže Rusko vedie hroznú vojnu, ktorá spochybňuje princípy, na ktorých sme sa v Európe dohodli.

Scholz podľa stanice Sky News vyhlásil, že Nemecko spolu s Britániou dodáva Ukrajine najviac zbraní. „Ak zhrnieme, čo sme sa doteraz rozhodli dodať, potom môžeme povedať, že Nemecko bude vždy priekopníkom v podpore pre Ukrajinu!“ povedal podľa denníka The Guardian.

13:16 Sunak, Morawiecki i Macron ocenili krok Nemecka dodať Ukrajine tanky Leopard

Britský premiér Rishi Sunak ocenil v stredu správne rozhodnutie Nemecka povoliť dodávku tankov Leopard 2 Ukrajine. Kancelárovi Olafovi Scholzovi sa poďakoval aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR informuje na základe správ stanice Sky News a agentúry AFP.

„Správne rozhodnutie spojencov NATO a priateľov čo sa týka poslania tankov na Ukrajinu,“ napísal Sunak na sociálnej sieti Twitter. „Popri (britských tankoch) Challenger 2 posilnia obrannú palebnú silu Ukrajiny,“ dodal. Vláda v Londýne 14. januára oznámila, že Kyjevu pošle 12 tankov Challenger.

SITA/ AP/Photo/Markus Schreiber

„Spoločne zrýchľujeme naše úsilie o zaistenie toho, že Ukrajina vyhrá túto vojnu a zabezpečí trvalý mier,“ zdôraznil šéf britskej vlády. „Rozhodnutie poslať (tanky) Leopard na Ukrajinu je veľkým krokom k zastaveniu Ruska. Spolu sme silnejší,“ uviedol v tvíte predseda poľskej vlády Morawiecki.

„Francúzsko víta rozhodnutie Nemecka, ktoré rozširuje a zosilňuje podporu, ktorú sme poskytli (Ukrajine) dodávkou (kolesových obrnených vozidiel) AMX-10 RC,“ povedal hovorca prezidenta Emmanuela Macrona.

12:13 Ukrajinská armáda sa stiahla z mesta Soledar

Ukrajinská armáda v stredu tlačovej agentúre AFP priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny. Ruské sily už predtým uviedli, že mesto tento mesiac dobyli.

„Po mesiacoch ťažkých bojov, vrátane posledných týždňov, ukrajinské ozbrojené sily odišli (zo Soledaru) a stiahli sa k líniám pozdĺž okrajových častí mesta, na pripravené pozície,“ povedal hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.

SITA/AP Photo/Libkos, File

Rusko už dávnejšie oznámilo, že Soledar, známy soľnými baňami a úplne zničený bojmi, ovládlo 13. januára v rámci niekoľkomesačných bojov o blízke mesto Bachmut.

AFP v skoršej správe napísala, že obsadenie Soledaru by zlepšilo pozíciu ruských jednotiek pri postupe k neďalekému dopravnému uzlu Bachmut. O jeho dobytie sa Moskva usiluje už vyše päť mesiacov.

10:15 Ruská fregata otestovala v Atlantickom oceáne použitie hypersonickej rakety

Ruská fregata Admirál Gorškov preverila v západnej časti Atlantického oceánu svoje útočné schopnosti, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a DPA.

Posádka fregaty absolvovala pomocou počítačovej simulácie cvičenia, v ktorom si otestovala použitie hypersonickej rakety Zirkón (Cirkon), uviedlo ministerstvo na sociálnej siete Telegram. Rakety Zirkón začalo ruské námorníctvo oficiálne používať len začiatkom januára. Majú dolet 900 kilometrov a dokážu letieť niekoľkokrát rýchlejšie než zvuk. Brániť sa proti nim je preto ťažké.

Reuters upozorňuje, že ruský rezort obrany vo vyhlásení neuviedol, či posádka fregaty počas cvičenia raketu aj skutočne vystrelila. Rakety Zirkón dokážu niesť aj jadrové hlavice. Ruskí predstavitelia pritom niekoľkokrát naznačili, že Rusko by mohlo použiť svoj jadrový arzenál, ak by sa cítilo ohrozené západnou podporou Ukrajiny.

Stredajšie vyhlásenie ruského ministerstva o vojenskom cvičení bolo zverejnené v čase, keď sa Západ chystá Ukrajine poskytnúť pokročilejšie vojenské vybavenie, napríklad tanky Leopard 2 nemeckej výroby, všíma si DPA.        

V dôsledku vojenského konfliktu na Ukrajine je napätie medzi Ruskom a Západom najvyššie za uplynulých niekoľko rokov.

8:50 MAAE nenašla v jadrových zariadeniach na Ukrajine nijaké vojenské vybavenie

V ukrajinských jadrových elektrárňach, ktoré prezrela Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), nie je skladované nijaké vojenské vybavenie. Oznámil to v utorok šéf tohto dozorného orgánu OSN Rafael Grossi, informuje TASR podľa správy televízie CNN.

Ruská Služba vonkajšej rozviedky (SVR) v pondelok obvinila Ukrajinu, že skladuje západné zbrane v areáloch atómových elektrárni. Grossi počas príhovoru v Európskom parlamente uviedol, že svojim zamestnancom nariadil vykonať v spolupráci s ukrajinskou stranou previerku a zistiť, či sa v ukrajinských jadrových zariadeniach nachádzajú nejaká zbrane.

„Samozrejme výsledok inšpekcií bol negatívny... Je to už druhýkrát, čo MAAE dokázala v pokoji a technickým spôsobom vyvrátiť obvinenia z protizákonných a veľmi nebezpečných vecí, ktoré sa mali odohrávať v týchto zariadeniach,“ povedal Grossi.

Podľa ruskej rozviedky mala Ukrajina v jadrových elektrárňach skladovať tie najvzácnejšie a najdrahšie rakety určené pre raketové systémy HIMARS či zahraničné systémy protivzdušnej obrany a delostreleckú muníciu.

Vzhľadom na situáciu na bojisku na Ukrajine a možné zvýšenie vojenských aktivít v nadchádzajúcich mesiacoch, narastajú podľa Grossiho obavy z dopadu, ktorý to bude mať na ukrajinské jadrové zariadenia. Situácia v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny je totiž v posledný dňoch celkom napätá, povedal Grossi poslancom EP.

Informácie z predchádzajúceho dňa 24.1.2023:

19:30 Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2 

Nemecký kancelár Olaf Scholz súhlasil s poskytnutím tankov typu Leopard 2 ukrajinskej armáde. Uviedla to agentúra DPA a denník The Guardian s odvolaním sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády, informuje TASR.

Nemecko tiež povolí ostatným krajinám vrátane Poľska, aby tanky Leopard 2 nemeckej výroby dodali Kyjevu, píše magazín Spiegel. Hovorca nemeckej vlády sa však k Scholzovmu rozhodnutiu bezprostredne odmietol vyjadriť a vyhlásenie neposkytlo ani nemecké ministerstvo obrany, dodáva agentúra Reuters.

SITA/AP Photo/Michael Sohn, File

Tanky, ktoré Nemecko pošle Kyjevu, budú pochádzať zo skladov nemeckých ozbrojených síl Bundeswehr. Spiegel dodáva, že okrem Nemecka a Poľska vyjadrilo zámer poslať vozidlá Leopard Ukrajine aj Švédsko.

Nemecko bolo v posledných týždňoch pod veľkým tlakom zo strany spojencov NATO, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského či vlastných koaličných partnerov, aby povolilo dodanie tankov Leopard 2, ktoré vyrába, na Ukrajinu tretími krajinami, alebo aby ich dodalo samé. 

Scholz opakovane hovoril, že Nemecko sa musí v dodávke tankov pre Ukrajinu skoordinovať so Spojenými štátmi, ktoré zvažujú Ukrajine poslať svoje tanky Abrams.

17:30 Rusko podľa Británie pravdepodobne odvolalo ďalšieho kľúčového veliteľa vo vojne na Ukrajine

Rusko podľa britskej spravodajskej služby urobilo ďalšiu zmenu vo vedení svojich ozbrojených síl na Ukrajine. Moskva z funkcie pravdepodobne odvolala generálplukovníka Michaila Teplinského, jedného z kľúčových operačných veliteľov ruskej vojny na Ukrajine. Bol generálom, ktorý mal v novembri na starosti stiahnutie ruskej armády z okolia mesta Cherson. Informuje o tom portál news.sky.com.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že generálovi Teplinskému „sa dostalo v Rusku chvály ako schopnému a pragmatickému veliteľovi" a stiahnutie sa z Chersonu bolo „relatívne úspešné". Generál Teplinskij je aj veliteľom ruských výsadkových vojsk, hoci podľa britského rezortu obrany nie je známe, či je stále na tomto poste. Ministerstvo obrany Británie uviedlo, že je možné, že bol tejto funkcie čiastočne zbavený vzhľadom na diskusiu o úlohách, ktoré výsadkové sily mali.

17:00 Fínsky prezident rokoval v Kyjeve o posilnení obrany Ukrajiny 

Prvýkrát od začiatku vojny rozpútanej Ruskom zavítal v utorok na Ukrajinu aj fínsky prezident Sauli Niinistö, ktorého v Kyjeve prijal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Niinistö a Zelenskyj rokovali o vytvorení samostatnej platformy na posilnenie obrany Ukrajiny obrnenými vozidlami vrátane tankov. Zelenskyj sa okrem toho Fínsku poďakoval za prijatie vojnových utečencov z Ukrajiny.

Na tlačovej konferencii Niinistö odpovedal aj na otázku, či Fínsko dodá Ukrajine nemecké tanky Leopard 2. Podľa neho si v prvom rade treba uvedomiť, že z európskych krajín, disponujúcich tankami Leopard, je Fínsko jediným štátom, ktorý nie je členom NATO. „Máme tiež dlhú hranicu s Ruskom — v skutočnosti druhú najdlhšiu po Ukrajine.“

Niinistö v Kyjeve podporil stanovisko fínskeho ministra zahraničných vecí Pekku Haavista, ktorý vyzval na zdržanlivosť, pričom zdôraznil, že spoločná žiadosť oboch severských krajín je aj naďalej „prvou možnosťou“. „Musíme si zachovať chladnú hlavu a počkať na výsledky volieb v Turecku,“ uviedol fínsky prezident.

Niinistö počas návštevy potvrdil pokračujúcu podporu Fínska Ukrajine. DPA v tejto súvislosti pripomenula, že Fínsko pred niekoľkými dňami oznámilo, že poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v odhadovanej hodnote 400 miliónov eur, a to vrátane ťažkého delostrelectva a munície.

Fínsky prezident zavítal aj do miest Boroďanka a Buča, ktoré sa vlani na jar stali dejiskami násilností pripisovaných ruskej armáde. Niinistö si z Boroďanky ako dar od obrancov mesta odniesol ikonu namaľovanú na veku ruskej debny na muníciu.

16:15 Varšava bude žiadať od EÚ kompenzáciu za tanky pre Ukrajinu

Poľsko podľa jeho premiéra požiada Európsku úniu (EÚ) o preplatenie všetkých tankov Leopard, ktoré pošle na Ukrajinu. V rozhovore pre poľského vysielateľa TVN Mateusz Morawiecki povedal, že žiadosť bude „ďalší test dobrej vôle Európskej únie “ a dúfa, že sa to stane. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Nemecká vláda potvrdila, že od Poľska dostala žiadosť o povolenie transferu tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Hovorca vlády pre CNN sa síce nevyjadril, ako dlho by mohlo schválenie žiadosti trvať, no povedal, že proces sa uskutoční s „potrebnou naliehavosťou“. Keďže tanky sú nemeckej výroby ich export musí schváliť Berlín.

Dodanie Leopardov Ukrajine vyvolalo potýčku medzi poľskými lídrami a Nemeckom, ktoré dosiaľ odolávalo výzvam spojencov o prevod tankov alebo o jeho povolenie. Morawiecki obvinil Nemecko, že tým, že nedospelo k rozhodnutiu, plytvá čas.

Ukrajina žiada o pomoc v podobe západných tankov, aby sa mohla lepšie brániť proti ruskej invázii.

14:10 Lukašenko tvrdí, že dostal žiadosť o uzatvorenie paktu o neútočení s Ukrajinou 

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok uviedol, že dostal žiadosť na uzatvorenie paktu o neútočení s Ukrajinou. Napísala o tom bieloruská tlačová agentúra Belta, informuje agentúra Reuters.

SITA/Alexey Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Žiadajú nás, aby sme nešli do vojny s Ukrajinou za žiadnych okolností, aby sme tam neposielali vojakov. Navrhujú, aby sme uzavreli pakt o neútočení,“ povedal Lukašenko. Z jeho slov však nie je jasné, či žiadosť prišla z Ukrajiny alebo od západných krajín.

Kyjev sa k slovám bieloruského prezedenta bezprostredne nevyjadril. Kremeľ odmietol uviesť, či Lukašenko bude o tejto ponuke diskutovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.      

13:30 Pri najnovších ruských útokoch zomrelo päť civilistov

Pri najnovších ruských útokoch na Ukrajine zomrelo päť civilistov a ďalších šesť bolo zranených. Ruské útoky hlásili z Doneckej, Chersonskej, Charkovskej, Sumskej, Mykolajivskej, Černihivskej, Záporožskej a Luhanskej oblasti. Informuje o tom web Kyiv Independent.

V Doneckej oblasti ruské sily zabili troch civilistov, uviedol v utorok gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko. Na Chersonskú oblasť podľa jej gubernátora Jaroslava Januševyča Rusi zaútočili 29-krát delostrelectvom, raketometmi a mínometmi. Pri týchto útokoch podľa neho zomrel jeden civilista. Na mesto Šalyhyne v Sumskej oblasti ruské sily v noci útočili guľometmi, povedal gubernátor oblasti Dmytro Žyvyckyj. V pondelok gubernátor informoval, že ruské delostrelectvo zasiahlo obytnú budovu v meste Esman, pričom zomrela jedna žena.

11:40 Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu 

Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu, uviedol v utorok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Nemci už dostali našu žiadosť o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Zároveň vyzývam nemeckú stranu, aby sa pripojila k našej koalícii krajín podporujúcich Ukrajinu tankami Leopard 2,“ napísal Blaszczak na sociálnej sieti. Dodal, že ide o bezpečnosť celej Európy.

Ukrajina  už niekoľko mesiacov žiada od spojencov moderné tanky na boj proti ruským inváznym jednotkám. Britská vláda už oznámila, že Kyjevu poskytne 14 tankov Challenger 2. Poľsko a Fínsko sú ochotné poslať Ukrajine nemecké tanky Leopard 2, ich dodanie však musí schváliť Berlín.

10:00 Rheinmetall dodá na jar SR a ČR 29 tankov Leopard, tvrdí jeho šéf

Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall sa chystá na jar dokončiť obnovu 29 tankov Leopard, ktoré sú určené pre Slovensko a Česko. V rozhovore pre nemecké médiá, ktorý má byť zverejnený v utorok, to povedal generálny riaditeľ Rheinmetallu Armin Papperger, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Slovensko a Česko dostanú tieto tanky v rámci programu pre výmenu vybavenia, prostredníctvom ktorého Berlín nepriamo dodáva zbrane Ukrajine cez spojencov. 

Podľa Pappergera by 29 tankov Leopard 2A4, určených pre Slovensko a Česko, mohlo byť pripravených na nasadenie do služby koncom marca. DPA však upozorňuje, že hovorca Rheinmetalla predtým pre nemeckú mediálnu skupinu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RDN) uviedol, že tanky budú pripravené až v apríli alebo máji.

Prostredníctvom programu pre výmenu vybavenia poskytlo Nemecko vojenskú pomoc Ukrajine v rámci tzv. kruhovej výmeny – členovia NATO z východnej Európy Ukrajine dodali zbrane sovietskej výroby, za ktoré dostali od Nemecka modernú náhradu, píše DPA.

V rámci tohto programu Berlín prisľúbil, že Slovensku dodá 15 a Česku 14 tankov Leopard. Prvé z nich  si Slovensko a Česko prebrali vlani v decembri. V poslednom čase však Berlín čelí narastajúcemu tlaku, aby tieto tanky dodal priamo Ukrajine. 

8:00 UNICEF: Kvôli vojne sa nevzdeláva viac než päť miliónov ukrajinských detí 

Takmer 11 mesiacov trvajúci konflikt ešte zhoršil problémy, ktoré v ukrajinskom vzdelávacom sektore spôsobila pandémia koronavírusu, uviedol UNICEF vo vyhlásení. Situácia je ešte nepriaznivejšia pre deti na východe Ukrajiny, kde voja zúri už osem rokov.

Boje prebiehajúce v civilistami obývaných oblastiach na Ukrajine vyústili do zatvorenia tisícok škôl a iných vzdelávacích zariadení v dôsledku ich poškodenia alebo zničenia. Množstvo tamojších rodičov medzitým váha poslať svoje deti do školy pre obavy o ich bezpečnosť, upozornil Detský fond OSN.

Kým viac než 1,9 milióna ukrajinských detí malo prístup k online vzdelávaniu a 1,3 milióna ďalších navštevovalo kombinovanú osobnú i virtuálnu výučbu, nedávne ruské útoky na miestnu energetickú infraštruktúru spôsobili rozsiahle výpadky. To znamená, že dokonca aj virtuálne vzdelávanie sa pre tamojšie deti stalo výzvou, cituje DPA.

V súčasnosti až dve z troch ukrajinských detí, ktoré našli útočisko v zahraničí, nie je zapojených do vzdelávacieho systému danej krajiny, podotýka UNICEF.

7:00 Únia sa dohodla na vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 500 miliónov eur

Európska únia (EÚ) v pondelok dosiahla dohodu o poskytnutí vojenskej pomoci Ukrajine v objeme 500 miliónov eur a dodatočnej pomoci na vojenský výcvik v hodnote 45 miliónov eur. V pondelok to na tlačovej konferencii oznámil vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Celková európska vojenská pomoc pre Ukrajinu, ktorá prichádza prostredníctvom medzivládneho fondu EÚ, je podľa jeho slov už 3,6 miliardy eur. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Ukrajina vzdoruje ruskej agresii s „odvahou a odhodlaním,“ vyhlásil Borrell. „Ukrajina musí vyhrať túto vojnu a my ju podporíme najlepším možným spôsobom,“ dodal.

Celková podpora Ukrajiny, vrátane vojenskej, finančnej, ekonomickej a humanitárnej pomoci, podľa Borrella v súčasnosti predstavuje 49 miliárd eur.

„Rusko pokračuje v systematických barbarských útokoch na ukrajinské mestá, zabíja civilistov a ničí civilnú infraštruktúru. Nevideli sme žiadnu skutočnú ochotu Ruska ohľadom spravodlivého a udržateľného mieru,“ skonštatoval tiež šéf európskej diplomacie.

Informácie z predchádzajúceho dňa (23.1.2023):

20:40 Ukrajina potrebuje stovky tankov, tvrdí Jermak a Rusov nazýva barbarmi z močiara

Ukrajina potrebuje niekoľko stoviek hlavných bojových tankov, aby mohla opätovne dobyť územia okupované Ruskom, vyhlásil v pondelok na platforme Telegram šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Podľa Jermaka bez víťazstva Ukrajiny nad Ruskom, návratu k jej hraniciam z roku 1991 a bez potrestania Ruska nebude možná stabilita ani jasný poriadok vo svete.

„Toto je front medzi civilizáciou a zaostalosťou a barbarstvom z močiarov,“ napísal Jermak.

Kyjev nedávno dostal modernizované tanky sovietskej výroby z Českej republiky. Tanky hodlajú Ukrajine poslať Británia, Poľsko i Fínsko. Nemecko už niekoľko týždňov odkladá rozhodnutie o dodaní hlavných bojových tankov Leopard 2 Ukrajine.

13:30 Ďalšie stretnutie spojencov v Ramsteine bude vo februári

Ďalšie stretnutie spojencov z Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa uskutoční vo februári. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to oznámil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

„Všetko je to vďaka ťažkej práci našich vojakov a zástupcov. Viac dôvery znamená viac zbraní. Na ochranu našej zeme, mora ... a oblohy!“ zhrnul minister s tým, že spojenci sa na leteckej základni Ramstein v Nemecku deviaty raz stretnú vo februári.

Na ôsmom stretnutí v Ramsteine sa 20. januára zúčastnili zástupcovia viac ako 50 krajín. Prezident Volodymyr Zelenskyj pritom účastníkov vyzval, aby na ďalšom stretnutí zvážili dodanie stíhačiek F-16 Ukrajine. Úrad ukrajinského prezidenta podľa Ukrajinskej pravdy dúfa, že deviaty Ramstein prinesie krajine lietadlá.

SITA/AP Photo

10:30 Od začiatku ruskej invázie pre boje zomrelo najmenej 459 detí

Ruská vojna na Ukrajine o život pripravila už najmenej 459 detí. Ďalších najmenej 914 detí bolo zranených. Uviedol to úrad ukrajinského generálneho prokurátora. Úrad dodal, že z 13 961 detí, ktoré Rusko nelegálne deportovalo, sa na Ukrajinu doteraz vrátilo len 126. 

Celkový počet detských obetí na Ukrajine v dôsledku ruskej invázie však nie je úplný, pretože nezahŕňa údaje z regiónov, ktoré okupuje Rusko, a z oblastí, v ktorých sa bojuje. Ruské ozbrojené sily okrem toho od začiatku vojny na Ukrajine podľa generálnej prokuratúry krajiny poškodili 3 126 vzdelávacích zariadení, pričom 337 z nich zničili úplne. Informuje o tom web Kyiv Independent.

9:30 Prigožin varoval žoldnierov, že bitka o Stalingrad bola oproti Soledaru „ľahká“

Šéf ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin varoval naverbovaných žoldnierov, že boje, do ktorých sa čoskoro zapoja v meste Soledar na východe Ukrajiny, budú brutálne. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Vojaci Vagnerovej skupiny viedli intenzívne boje v snahe ovládnuť toto ukrajinské mesto so soľnými baňami, pričom Rusko tvrdí, že jeho jednotky už Soledar obsadili. Ukrajina však trvá na tom, že boje o mesto, počas ktorých obe strany utrpeli ťažké straty, naďalej pokračujú.

Na najnovšie uniknutom videu počuť, ako Prigožin hovorí naverbovaným bojovníkom, že bitka o Stalingrad bola v porovnaní so Soledarom iba „odpočinkom.“ 

Porážka armády nacistického Nemecka sovietskou Červenou armádou v Stalingrade vo februári 1943 znamenala obrat v priebehu druhej svetovej vojny a sprevádzali ju kruté pouličné boje zblízka. Išlo o najkrvavejšiu bitku druhej svetovej vojny a jednu z najkrvavejších v dejinách vojen - podľa odhadov o život prišli dva milióny ľudí.

Obsadenie malého mesta Soledar by zlepšilo pozíciu ruských jednotiek pri ich postupe k neďalekému dopravnému uzlu Bachmut, o dobytie ktorého sa Moskva usiluje už vyše päť mesiacov, uviedla AFP v skoršej správe.

SITA/AP Photo

7:45 Zelenskyj sľubuje rýchle kroky v boji proti korupcii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že korupcia nebude tolerovaná. Prisľúbil súčasne, že tento týždeň prídu dôležité rozhodnutia v boji proti tomuto chronickému problému krajiny, ktorý zatlačila do úzadia vojna proti Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Chcem, aby bolo jasné: nebude návrat k tomu, čo bývalo v minulosti, k tomu, ako zvykli žiť rôzni ľudia blízky štátnym inštitúciám alebo tráviaci celé svoje životy zháňaním funkcií,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore. „Tento týždeň bude časom pre príslušné rozhodnutia. Rozhodnutia už boli pripravené. Nechcem ich teraz zverejňovať, no bude to všetko spravodlivé,“ dodal.

Zelenskyj pred zvolením za prezidenta v roku 2019 sľuboval zmeniť spôsoby vládnutia v bývalej sovietskej republike. V nedeľňajšom príhovore uviedol, že jeho vláda prijala rezignáciu námestníka ministra po vyšetrovaní obvinení, že prijal úplatok. Prezident tohto predstaviteľa nemenoval, že no podľa správ zadržali pre zmienené obvinania námestníka ministra pre infraštruktúru Vasyľa Lozynského.

Opätovné zameranie na boj proti korupcii sa týka aj ministerstva obrany, ktoré podľa ukrajinských médií nakupuje potraviny za predražené ceny. Rezort tieto obvinenia označil za falošné. Prípad bude prešetrovať aj parlamentný výbor.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite