Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezpečnostná analytička Minna Ålander: Nemci ťažko prekračujú vlastný tieň

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Fínska bezpečnostná analytička Minna Ålander sa venuje nemeckej zahraničnej a bezpečnostnej politike. V oblasti pomoci Ukrajine kritizuje Nemcov za lavírovanie a komunikačný chaos, ale rozumie zdroju nemeckých obáv. Čo si myslí o situácii s tankami Leopard 2 pre Ukrajinu?

Bezpečnostná analytička Minna Ålander: Nemci ťažko prekračujú vlastný tieň MAJA HITIJ/GETTY IMAGES 25. január 2023 Berlín, Nemecko: Kancelár Olaf Scholz na zasadnutí vlády oznámil rozhodnutie poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2 a umožniť aj ostatným krajinám poslať svoje. Urobil tak pod rastúcim tlakom medzinárodných spojencov aj členov koaličnej vlády.

nemecko sa zviditeľnilo veľmi zvláštnym spôsobom, keď dlho odmietalo poslať Ukrajine tanky Leopard 2 a ešte aj povoliť ich reexport z krajín, ktorým ich predtým predali. Malo sa to vyriešiť už na stretnutí v Ramsteine, ale nestalo sa – a rozhodnutie „vypustiť Leopardy“ prišlo až teraz, keď sa zhovárame. Bola to zlá situácia?

Bola to veľmi, veľmi náročná situácia. Nemecko pred Ramsteinom konzistentne a tvrdohlavo trvalo na svojom, že neurobí nič samostatne. Teda že nič nemieni riskovať samo, že neurobí samo žiadne podstatné rozhodnutia, najmä čo sa týka nových zbraní pre Ukrajinu. Lenže po Ramsteine sa jasne ukázalo, že Nemecko je vzhľadom na podmienky, ktoré si kladie, vlastne v optimálnej situácii – teda že pre dodávky zbraní sú rozhodnuté aj ďalšie európske krajiny, čiže Nemecko ozaj nič nemusí robiť samo.

a predsa Nemecko ešte nejaký čas – kľúčový čas – váhalo s pomocou Ukrajine tankami Leopard 2...

Áno a nemecké vysvetlenie – ak nepoviem rovno, že výhovorka – pôvodne znelo, že nijaká iná európska krajina tanky Ukrajine nedodáva. Lenže Británia veľmi promptne oznámila, že na Ukrajinu pošle tanky Challenger. Čiže ani toto neobstálo.

bol problém v kancelárovi Scholzovi?

Áno aj nie. Problém bol v tom, že Scholz čelil nejednote vo vládnej koalícii. Našťastie, v rámci Európy zostal napokon izolovaný. Krátko po stretnutí v Ramsteine to vyzeralo, že jediný spôsob, akým bolo možné túto situáciu riešiť, spočíval v tom, keby niektorá z krajín vlastniacich Leopardy aj oficiálne požiadala Nemecko o reexportné povolenie – a uvidelo by sa. Poľsko dávalo echá, že sa to chystá urobiť.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite