Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO v Rumunsku dočasne nasadilo prieskumné lietadlá

.sita .svet

Dve z troch prieskumných lietadiel Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v utorok prileteli na leteckú základňu Otopeni v Rumunsku.

NATO v Rumunsku dočasne nasadilo prieskumné lietadlá SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

dočasne ich tak nasadili, aby vykonávali prieskumné misie a monitorovali ruskú vojenskú činnosť pri hraniciach aliancie. Tretie lietadlo vzdušného varovného a riadiaceho systému (AWACS) by malo priletieť neskôr. V Rumunsku by mali byť niekoľko týždňov.

Nasadenie lietadiel v Rumunsku podľa tamojšieho nemeckého veľvyslanca Peera Gebauera „zdôrazňuje naše odhodlanie zostať silnými v tomto čase krízy“. „Táto pozorovacia misia AWACS, ktorá sa má dnes začať v Rumunsku, je ďalším dôkazom nášho odhodlania, nášho záväzku brániť každý centimeter spojeneckého územia,“ povedal diplomat v Otopeni.

AWACS patria do flotily 14 strojov, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v Nemecku. Na trupe majú veľké radarové kupoly a dokážu odhaliť lietadlá vzdialené stovky kilometrov.

Odkedy Rusko vo februári napadlo Ukrajinu, NATO posilnila svoju prítomnosť vo svojom východnom krídle, a to aj vyslaním ďalších bojových skupín do Rumunska, Bulharska a na Slovensko. AWACS tiež pravidelne robili hliadky nad východnou Európou a Baltským morom v rámci sledovania ruských vojenských lietadiel pri hraniciach NATO.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite