Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Bielorusku sa dnes začal proces s novinárom Andrzejom Poczobutom

.tasr .svet

Ľudskoprávna organizácia Viasna zaraďuje 49-ročného Poczobuta medzi 1440 politických väzňov v Bielorusku. Varšava žiada jeho prepustenie.

V Bielorusku sa dnes začal proces s novinárom Andrzejom Poczobutom SITA/Leonid Shcheglov/Pool via A

v Bielorusku sa v pondelok začal súdny proces s poľsko-bieloruským novinárom Andrzejom Poczobutom, ktorému za kritiku prezidenta Alexandra Lukašenka hrozí 12 rokov väzenia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.      

Poczobut, korešpondent poľského denníka Gazeta Wyborcza a zástupca poľskej menšiny v Bielorusku, bol zatknutý v marci 2021. Obvinený je z „vyzývania na činy zamerané proti národnej bezpečnosti“ Bieloruska, ako aj z podnecovania k nenávisti. Ak ho uznajú za vinného, hrozí mu päť až 12 rokov väzenia.

Súdny proces sa koná v západobieloruskom meste Hrodna pri poľských hraniciach. Hovorca ministerstva zahraničných vecí vo Varšave Lukasz Jasina na sociálnej sieti Twitter uviedol, že poľského charge d'affaires v Minsku Marcina Wojciechowského odmietli vpustiť do súdnej siene.

Ľudskoprávna organizácia Viasna zaraďuje 49-ročného Poczobuta medzi 1440 politických väzňov v Bielorusku. Varšava žiada jeho prepustenie.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk v pondelok pre poľský rozhlas povedal, že Poczobut „nespáchal žiadny zločin a obvinenia proti nemu nemajú nič spoločné s realitou“.

Po spornom znovuzvolení Lukašenka za prezidenta v auguste 2020 otriasli Bieloruskom mohutné protivládne protesty. Bezpečnostné zložky sa ich snažili potlačiť silou, pričom zatkla viac ako 35-tisíc ľudí. Tisíce demonštrantov následne podali svedectvo, že ich polícia pri alebo po zadržaní zbila. Represie postihli aj mimovládne organizácie a nezávislých novinárov.

Asociácia bieloruských novinárov uvádza, že v súčasnosti je v Bielorusku za mrežami 32 novinárov, ktorí čakajú na súd alebo si už odpykávajú trest.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite