Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko žiada okamžité poskytnutie zdravotnej starostlivosti Navaľnému

.tasr .svet

Väznený kritik Kremľa Navaľnyj na stredajšom súdnom pojednávaní povedal, že má horúčku a ďalšie príznaky chrípky. Vedenie väznice mu však podľa jeho slov odmieta poskytnúť nemocničnú liečbu, ako aj základné lieky.

Nemecko žiada okamžité poskytnutie zdravotnej starostlivosti Navaľnému SITA/AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN

nemecká vláda v piatok vyzvala na bezodkladné poskytnutie „okamžitej a úplnej“ zdravotnej starostlivosti ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému, ktorý bol odsúdený za viaceré trestné činy. Takisto žiada jeho prepustenie, keďže je vo väzení na základe „politicky motivovaného rozsudku“. TASR správu prevzala z agentúry AFP, citujúcej hovorkyňu vlády v Berlíne Christiane Hoffmannovú.

Stovky ruských lekárov sa v uplynulých dňoch obránili na ruské úrady otvoreným listom, v ktorom žiadajú, aby prestali so šikanovaním a mučením Navaľného a poskytli mu adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Navaľnyj si vo väznici IK-6 vo Vladimírskej oblasti, vzdialenej približne 260 kilometrov východne od Moskvy, odpykáva dva tresty: za porušenie pravidiel podmienečného trestu a za spreneveru.

Navaľného zatkli v januári 2021 po návrate do Moskvy z Nemecka, kde sa v lete 2020 liečil z otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Navaľnyj zo zosnovania útoku obvinil Putina, čo však Kremeľ poprel.

Navaľnyj bol následne odsúdený na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienok predchádzajúceho podmienečného prepustenia, ktorého sa údajne dopustil počas rekonvalescencie v zahraničí. Už pôvodný rozsudok bol Navaľného prívržencami vo všeobecnosti považovaný za nespravodlivý a vynesený na záver procesu v politicky motivovanom prípade.

V marci minulého roka bol Navaľnyj v inom prípade odsúdený na deväť rokov väzenia za spreneveru a pohŕdanie súdom. On i jeho podporovatelia považujú aj tento súdny proces za politicky motivovaný.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite