Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Japonská prokuratúra obžalovala muža podozrivého z vraždy expremiéra Abeho

.tasr .svet

Jamagami vypovedal, že Abeho si ako terč útoku vybral pre napojenie premiéra na Cirkev zjednotenia. Voči nej cítil odpor pre dary, ktoré jej poskytla jeho matka a spôsobili rodinný bankrot.

Japonská prokuratúra obžalovala muža podozrivého z vraždy expremiéra Abeho SITA/Kyodo News via AP

japonská prokuratúra vzniesla obžalobu voči mužovi podozrivému z vraždy bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na japonské médiá.

Tecuja Jamagami 8. júla z podomácky vyrobenej zbrane dvakrát odzadu vystrelil na Abeho počas predvolebného prejavu. Expremiér vážnym zraneniam a veľkej strate krvi neskôr podľahol. Jamagami útočil v meste Nara počas kampane pred voľbami do hornej komory japonského parlamentu.

Útočníka  polícia zadržala priamo na mieste. Podľa psychiatrického posudku z väzenského centra v meste Osaka, ktorý dokončili v utorok, je spôsobilý absolvovať súdny proces. Jamagami (42) je tiež obvinený z porušenia zákona o kontrole držby zbraní.

Jamagami vypovedal, že Abeho si ako terč útoku vybral  pre napojenie premiéra na Cirkev zjednotenia. Voči nej cítil odpor pre dary, ktoré jej poskytla jeho matka a spôsobili rodinný bankrot.

Abe nebol členom tejto cirkvi, ale v minulosti vystúpil na zhromaždení ktoré jej členovia organizovali.

Vražda expremiéra tiež viedla k neočakávanému odhaleniu úzkych väzieb medzi Cirkvou zjednotenia a mnohými konzervatívnymi zákonodarcami. Verejnosť v Japonsku to rozhnevalo a spôsobilo prudký pokles popularity vlády premiéra Fumia Kišidu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite