Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po výtržnostiach zatkli približne 300 podporovateľov exprezidenta Bolsonara

.sita .svet

Po nedeľňajších výtržnostiach stúpencov bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara dosiaľ zatkli v hlavnom meste Brazília približne 300 ľudí.

Po výtržnostiach zatkli približne 300 podporovateľov exprezidenta Bolsonara

na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to uviedla polícia federálneho dištriktu, v ktorom leží brazílska metropola.

Tisícky podporovateľov Bolsonara vtrhli do budovy Kongresu. Polícia na nich použila slzný plyn, no demonštrantov to neodradilo a niektorí rozbili okná. Niektorým demonštrantom sa podarilo dostať aj do sály senátu, kde skákali na sedačkách a lavice použili ako šmýkačky. Tieto scény pripomenuli udalosti zo 6. januára 2021 v Kapitole Spojených štátov, za ktoré boli vtedy zodpovední prívrženci amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

Bolsonarovi stúpenci odmietajú prijať jeho prehru v októbrových voľbách, ktoré vyhral Luiz Inácio Lula da Silva. Vyzývajú pritom na vojenskú intervenciu a Lulovu rezignáciu.

Lula, ktorý zložil prezidentskú prísahu predminulý týždeň, je v súčasnosti na oficiálnej ceste v štáte Sao Paulo. Nariadil však uzavretie centra hlavného mesta na 24 hodín a zároveň nariadil národnej garde, aby v meste znova nastolila poriadok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite