Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin ohlásil jednostranné prímerie počas 6. a 7. januára

.tasr .svet

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil na Ukrajine prímerie počas pravoslávnych Vianoc 6. a 7. januára.

Putin ohlásil jednostranné prímerie počas 6. a 7. januára SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský prezident Vladimir Putin nariadil na Ukrajine prímerie počas pravoslávnych Vianoc 6. a 7. januára. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Kremeľ.

„Vzhľadom na skutočnosť, že v oblastiach bojov žije veľké množstvo obyvateľov pravoslávneho vierovyznania, vyzývame ukrajinskú stranu, aby vyhlásila prímerie a dala im príležitosť zúčastniť sa na bohoslužbách na Štedrý deň a tiež v deň Narodenia Spasiteľa,“ dodal Kremeľ.

Kirill vo štvrtok žiadal prímerie počas pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu. Putina o vyhlásenie jednostranného prímeria vo štvrtok požiadal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak zareagoval na výzvu patriarchu Kirilla na zavedenie prímeria odmietavo a označil ju za „cynickú pascu a prvok propagandy“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol stiahnutie ruských vojakov už skôr, pred 25. decembrom, Rusko to však odmietlo, pripomína agentúra AP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite