Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Kirill vymenil teológiu za politickú ideológiu

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill I. vyvoláva hnev sériou kázní a verejných prejavov, v ktorých povedal, že Ruská federácia práve bojuje s Antikristom. Vyzval pritom Rusov, aby sa zjednotili okolo vlády Vladimíra Putina.

Michal Oláh

patriarcha ani raz neodsúdil zdokumentované zločiny proti ľudskosti páchané na ukrajinských civilistoch, z ktorých sú mnohí jeho ´farníc´. Naopak, po útoku na Ukrajinu opakovane udelil ruskej armáde požehnanie, jednému vysokopostavenému dôstojníkovi dokonca venoval zlatú ikonu Panny Márie, ktorá má vojakov ochraňovať v ich „špeciálnej operácii“. 

Moskovský patriarcha označil túto vojnu za svätý boj na ochranu Ruska pred „skazou“ Západu, za ktorú označil pochody LGBTI aj liberalizmus. Tak ako pred vojnou, aj dnes je najhlasnejším vysokopostaveným cirkevným podporovateľom ruského prezidenta, za čo miestna pravoslávna cirkev dostáva od štátu štedré finančné prostriedky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite