Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden sa budúci týždeň stretne v Bielom dome s japonským premiérom Kišidom

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden sa na budúci týždeň stretne v Bielom dome s japonským premiérom Fumiom Kišidom. Oznámil to v noci na stredu Biely dom, informovala agentúra DPA.

Biden sa budúci týždeň stretne v Bielom dome s japonským premiérom Kišidom SITA/AP Photo/Patrick Semansky

hlavnými témami stretnutia, ktoré sa uskutoční 13. januára, budú severokórejsky zbrojný program, ruská invázia na Ukrajinu a otázka „udržania mieru a stability v Taiwanskom prielive“, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová.

Biden okrem toho plánuje znovu vyjadriť plnú podporu novej bezpečnostnej stratégii Japonska, ktorú jeho vláda schválila v decembri a počíta s rozsiahlym zvýšením výdavkov na zbrojenie. Tokio to považuje za nevyhnutné vzhľadom na aktivity Číny v regióne a potenciálnu hrozbu so strany Severnej Kórey a Ruska.

Pchjongjang od minulého roka vykonal desiatky raketových testov, ktoré zvýšili napätie na Kórejskom polostrove. Pozorovatelia predpokladajú, že Severná Kórea čoskoro po rokoch vykoná aj jadrový test.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite