Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predsedníčka Európskeho parlamentu iniciovala zbavenie imunity dvoch europoslancov

.tasr .svet

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová začala konanie v spojitosti s odobratím imunity dvom europoslancom. Reaguje tak na žiadosť belgických súdnych orgánov, ktoré vyšetrujú možnú korupciu.

Predsedníčka Európskeho parlamentu iniciovala zbavenie imunity dvoch europoslancov SITA/AP Photo/Virginia Mayo Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová

európsky parlament mená týchto poslancov nezverejnil. Zdroje, ktoré sú oboznámené s vyšetrovaním belgických úradov, však pre AFP uviedli, že ide o talianskeho europoslanca Andreu Cozzolina a Belgičana Marca Tarabellu. Obaja sú členmi Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v EP.

Metsolová žiadosť o odobratie imunity oznámi 16. januára na plenárnom zasadnutí EP a následne sa ňou bude zaoberať výbor europarlamentu pre právne záležitosti (JURI). Metsolová žiada, aby bola záležitosť uzavretá do 13. februára.

„Európsky parlament od prvých chvíľ robí všetko, čo je v jeho silách, aby pomáhal vyšetrovaniu,“ povedala a dodala, že EP bude voči zodpovedným osobám stáť na strane zákona a aj naďalej zabezpečovať, aby nedošlo k beztrestnosti.

„Korupcia sa nemôže vyplácať a urobíme všetko pre to, aby sme proti nej bojovali,“ dodala Metsolová.

Belgická polícia počas decembra uskutočnila sériu razií v bydliskách súčasných i bývalých poslancov EP či lobistov. Našla počas nich 1,5 milióna eur v hotovosti. Úrady prehľadali aj Tarabellov domov, píše AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Nájdené peniaze môžu podľa podozrení byť spojené s korupciou v EP, z ktorej údajne profitoval Katar. Ten účasť na akýchkoľvek priestupkoch odmieta.

Polícia zadržala podpredsedníčku EP Evu Kailisovú a ďalšie osoby, pripomína AFP. Kailisovú a ďalších troch ľudí belgické orgány obvinili v rámci vyšetrovania súvisiaceho s údajnými pokusmi Kataru ovplyvňovať rozhodnutia v europarlamente. Bývalá podpredsedníčka zostáva vo väzbe a trvá na svojej nevine.

Metsolová v najbližších týždňoch takisto predloží návrhy na reformy v EP vrátane prepracovania súčasných pravidiel a zlepšenia vnútorných systémov, píše EP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite