Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 95 rokov zomrel emeritný pápež Benedikt XVI.

.tasr .svet

So zármutkom vám oznamujeme, že emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel dnes (31. decembra) o 9.34 h v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne, uviedlo tlačové stredisko Svätej stolice.

 Vo veku 95 rokov zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. SITA/AP Photo/Pier Paolo Cito, File

pozostatky emeritného pápeža budú od pondelka 2. januára vystavené v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, kde sa s ním budú môcť rozlúčiť veriaci.

Zdravotný stav Benedikta XVI. sa v posledných dňoch zhoršil, pripomína spravodajský web Vatican News. Pápež František v stredu (28. decembra) počas generálnej audiencie vyzval veriacich, aby sa modlili za 95-ročného emeritného pápeža, lebo jeho zdravotný stav sa zhoršuje a je "veľmi chorý". František v stredu Benedikta navštívil.

Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005. Prijal meno Benedikt XVI. V roku 2013 ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie. Abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

Benedikt si Kláštor Matky Cirkvi vybral za svoju rezidenciu po svojom odstúpení v roku 2013, píše Vatican News.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite