Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský dôstojník napojený na Vagnerovu skupinu sa stal veliteľom západného okruhu

.tasr .svet

Nikiforov údajne velí ruskému západnému zoskupeniu z veliteľského postu v meste Bogučar vo Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska.

Ruský dôstojník napojený na Vagnerovu skupinu sa stal veliteľom západného okruhu SITA/AP Photo/Libkos

ruský dôstojník Jevgenij Nikiforov, napojený na súkromnú armádu Vagnerova skupina, bol vymenovaný za veliteľa Západného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl, uviedli ukrajinské spravodajské služby. TASR prevzala v utorok informácie z webovej stránky britského denníka The Guardian. 

Americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone vo svojej najnovšej správe uviedla, že Nikiforov údajne velí ruskému západnému zoskupeniu z veliteľského postu v meste Bogučar vo Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska.

Nikiforov údajne vo funkcii veliteľa Západného vojenského okruhu nahradil generálplukovníka Sergeja Kuzovleva, pretože Nikiforov je členom koalície vytvorenej Sergejom Surovikinom, celkovým veliteľom ruských ozbrojených síl na Ukrajine, a Jevgenijom Prigožinom, zakladateľom ruskej armády žoldnierov Vagnerova skupina, píše ISW.

Ukrajinské tajné služby predtým hlásili, že Prigožin vytvoril spojenectvo so Surovikinom a že obaja sú rivalmi ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

Nikiforov má skúsenosti z velenia jednotkám Vagnerovej skupiny vo východoukrajinskom regióne Donbas z rokov 2014 a 2015, dodal ISW.

Surovikin má povesť brutálneho a tvrdého veliteľa – voči nepriateľom Ruska, civilistom i vlastným podriadeným. Dokázal to vo viacerých vojnách, napríklad v Čečensku a Sýrii, kde velil ruským jednotkám počas neľútostného bombardovania mesta Aleppo.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite