Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skupina Pussy Riot vydala pieseň proti vojne na Ukrajine, vyzýva súdiť Putina

.tasr .svet

Ruská punková skupina Pussy Riot vydala novú pieseň proti vojne na Ukrajine a zverejnila aj vyhlásenie, v ktorom žiada, aby bol ruský prezident Vladimir Putin za svoje činy súdený.

Skupina Pussy Riot vydala pieseň proti vojne na Ukrajine, vyzýva súdiť Putina

vojnový protestsong má názov „Mami, nepozeraj televíziu“ a vyšiel 24. decembra - presne desať mesiacov od vpádu ruskej armády na Ukrajinu, informuje britská stanica BBC.

Vo vyhlásení, ktoré sprevádzalo vydanie skladby, Pussy Riot označujú Putinovu vládu za teroristický režim a prezidenta, úradníkov v jeho okolí, generálov i propagandistov za vojnových zločincov. Refrén piesne je založený na slovách zajatého ruského branca, ktorý v telefonickom rozhovore so svojou matkou povedal: "Mami, nie sú tu žiadni nacisti, nepozerajte televíziu." Záznam tohto rozhovoru bol zverejnený.

Členovia Pussy Riot vo svojom vyhlásení vyzývajú ľudí v Rusku, aby sa žiadnym spôsobom nezapájali do vojny na Ukrajine, aby nepreberali predvolania na vojenskú správu a nesledovali propagandu. „Každé gesto proti tejto vojne je dôležité,“ uviedli členovia punkovej skupiny. Skupina Pussy Riot je známa tým, že často organizuje protesty proti aktivitám a rozhodnutiam ruskej vlády a úradníkov.

Jedna z členiek zoskupenia - Nadežda Tolokonnikovová - bola v roku 2021 v rámci snáh ruskej vlády o potlačenie disentu označená ruským ministerstvom spravodlivosti za tzv. zahraničnú agentku. 

Vyhlásenie za zahraničného agenta znamená dodatočnú vládnu kontrolu a v Rusku má silnú pejoratívnu konotáciu, ktorá môže daného človeka diskreditovať.

Tolokonnikovová sa pred tým preslávila aj tým, že v roku 2012 bola účastníčkou performance v moskovskej Katedrále Krista Spasiteľa, pri ktorej Pussy Riot predniesli "modlitbu" k Bohorodičke, aby Rusko zbavila prezidenta Vladimira Putina. Následne bola odsúdená a vo väzení strávila takmer dva roky.

Zadržaná bola aj jej kolegyňa z Pussy Riot Marija Aľochinová, a to vlani, po vypuknutí protestov požadujúcich prepustenie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

DPA pripomenula aj udalosť z roku 2018, keď štyria členovia skupiny vtrhli na ihrisko počas finále majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konalo v Moskve. Táto akcia bola protestom proti policajnej brutalite v Rusku. Aktéri protestu boli odsúdení na 15 dní väzenia.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite