Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po smrteľnej streľbe v Paríži vznikli potýčky medzi Kurdmi a políciou

.tasr .svet

Šokovaní príslušníci kurdskej komunity v Paríži uviedli, že ich nedávno polícia varovala pred hrozbami voči kurdským cieľom, a požadujú spravodlivosť.

Po smrteľnej streľbe v Paríži vznikli potýčky medzi Kurdmi a políciou SITA/AP Photo/Lewis Joly

niekoľko hodín po smrteľnej streľbe v Paríži, ktorá si vyžiadala troch mŕtvych, vypukli potýčky medzi Kurdmi a políciou. V štvrti, kde strelec okrem iného zaútočil na kurdské kultúrne centrum, vyšli do ulíc rozhorčení členovia kurdskej komunity a skandovali heslá voči tureckej vláde, ktorá vedie boj proti kurdským militantom. Niekoľko smetných košov tiež zapálili. Polícia na nich použila slzný plyn, aby dav rozpustila.

Nepokoje vypukli, keď francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin neďaleko hovoril s novinármi. Minister uviedol, že útočník sa zjavne zameriaval na cudzincov, ale polícia zatiaľ nemá dôkazy o tom, že by sa konkrétne zameriaval na Kurdov. V piatok večer Darmanin zvolal mimoriadne stretnutie na posúdenie hrozieb voči kurdskej komunite vo Francúzsku.

Streľba sa odohrala v kurdskom kultúrnom centre a neďalekej reštaurácii a kaderníctve v 10. parížskom obvode. Okrem mŕtvych sú po nej aj traja zranení. Šesťdesiatdeväťročného podozrivého, ktorý je tiež zranený, zatkli.

Parížska prokuratúra spustila vyšetrovanie vraždy a pokusu o vraždu. Podozrivý mal podľa nej už predošlé trestné záznamy vrátane zatknutia za napadnutie migrantov žijúcich v stanoch. Dôvod streľby zatiaľ nie je úplne jasný, prokuratúra však predpokladá, že by za ňou mohol byť rasizmus. S vyšetrovateľmi je v kontakte aj protiteroristická prokuratúra, ale nič nenaznačuje teroristický motív.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite