Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Polčas rozpadu diktatúr

.marína Gálisová .spoločnosť .politika

Obdobie, v ktorom žijeme, vyzerá ako vážny kandidát na osobitnú kapitolu v budúcich učebniciach dejepisu. Nevieme, ako tá kapitola dopadne, ale jej názov sa už dá odhadnúť: zaujímavé časy.

Polčas rozpadu diktatúr STRINGER/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 19. september 2022 Teherán, Irán: Iránci demonštrujú po smrti Kurdky Mahsy Amini, ktorú dobila mravnostná polícia pre striktné predpisy ohľadne nosenia hidžábu.

na začiatok treba povedať, že autentickosť údajne starej čínskej kliatby „Bodaj by si žil v zaujímavých časoch“ je pochybná. No jej posolstvo je inštinktívne zrozumiteľné a asi sa zhodneme, že na dnešok sedí ako istá časť tela na istú nádobu.

Cítia to i diktatúry, ktoré postihli otrasy. A cíti to i slobodný svet, u ktorého zaujímavé časy odhalili dlhodobé diery v stratégiách, ale aj povzbudivú schopnosť reagovať rýchlo a v zásade správne napriek týmto dieram. Teraz je otázka, ako zareaguje na polčas rozpadu tých diktatúr, ktoré síce pokladal za zlé, ale aj za príliš mocné, aby v dohľadnom čase čakal ich kolaps.

trojica, ktorej sa napĺňa osud

Polčas rozpadu aktuálne najzreteľnejšie postihuje tri režimy: ruský, iránsky a čínsky. Za rohom sú i ďalšie pády (počkajme si na Kubu, Venezuelu či Severnú Kóreu). No Rusko, Irán a Čína si najakútnejšie vyžadujú reakciu slobodného sveta. Všetky svoje problémy si vytvorili dávno pred touto etapou zaujímavých čias, teraz im len vrcholia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite