Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA zverejnili záverečnú správu o vyšetrovaní útoku na Kapitol

.tasr .svet

Správa v ôsmich kapitolách opisuje plán, ktorý Trump a jeho poradcovia vymysleli, aby sa pokúsili prekaziť potvrdenie víťazstva Joea Bidena.

USA zverejnili záverečnú správu o vyšetrovaní útoku na Kapitol SITA/House Select Committee via AP Fotografia Donalda Trumpa zverejnená v záverečnej správe o vyšetrovaní útoku na Kapitol, 22.12.2022

osobitný výbor Snemovne reprezentantov USA zverejnil vo štvrtok záverečnú správu o vyšetrovaní útoku na Kapitol zo 6. januára minulého roka. Dospel v nej k záveru, že vtedajší prezident Donald Trump nezákonne plánoval zvrátiť svoju porážku vo voľbách a nepokúsil sa zastaviť útok svojich priaznivcov na Kapitol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Tento 845-stranový dokument, ktorý mal byť pôvodne zverejnený v stredu, bol vypracovaný na základe viac ako 1000 pohovorov, desiatich vypočutí, miliónov strán dokumentov a rok a pol ročného vyšetrovania.  

„Hlavnou príčinou 6. januára bol jeden človek, bývalý prezident Donald Trump, ktoré mnohí ďalší nasledovali,“ uviedol výbor zložený zo siedmich demokratov a dvoch republikánov. „Žiadna z udalostí zo 6. januára by sa nestala bez neho.“

Svedkovia – od mnohých Trumpových najbližších spolupracovníkov až po niektorých samotných výtržníkov – podrobne opísali Trumpove konanie ešte pred samotným útokom a ako jeho rozsiahla nátlaková kampaň na zvrátenie jeho porážky priamo ovplyvnila tých, ktorí vtrhli do Kapitolu. 

Správa v ôsmich kapitolách opisuje plán, ktorý Trump a jeho poradcovia vymysleli, aby sa pokúsili prekaziť potvrdenie víťazstva Joea Bidena. Zákonodarcovia opisujú Trumpov nátlak na štáty, federálnych predstaviteľov, zákonodarcov a viceprezidenta Mikea Pencea. 

Výbor uviedol, že Trumpove opakované, nepravdivé tvrdenia o rozsiahlych podvodoch vo voľbách rezonovali u jeho priaznivcov a šírili sa na sociálnych sieťach. V správe sa uvádza, že bývalý prezident urobil málo, aby neskôr útočníkov zastavil. 

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v predslove uviedla, že príslušné zistenia by mali byť „jasnou výzvou všetkým Američanom, aby sme bdelo strážili našu demokraciu a dali svoj hlas len tým, ktorí oddane bránia našu ústavu“. 

Výbor v pondelok jednomyseľne rozhodol, že odporučí začať trestné stíhanie Trumpa a jeho spolupracovníkov. Navrhuje to konkrétne za podnecovanie vzbury, bránenie v úradnom výkone, sprisahanie s cieľom podviesť americkú vládu a za falošné výpovede. Odporúčanie je nezáväzné, konečné rozhodnutie je na ministerstve spravodlivosti.

Výbor tiež začal zverejňovať stovky prepisov svojich výsluchov. Vo štvrtok zverejnil prepisy dvoch výpovedí bývalej asistentky v Trumpovej administratíve Cassidy Hutchinsonovej, ktorá pred výborom vypovedala v lete a podrobne opísala Trumpovo úsilie ovplyvniť výsledky volieb. Hutchinsonová opísala, ako mnohí exprezidentovi spojenci vrátane jej právnika na ňu tlačili, aby pri vypočúvaní nehovorila príliš veľa.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite