Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu musí zostať vo väzbe

.sita .svet

Prokurátori Kailiovú vinia z korupcie, členstva v zločineckej organizácii a prania špinavých peňazí.

Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu musí zostať vo väzbe SITA/European Parliament via AP

bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová, ktorá je podozrivá v rámci jedného z najväčších korupčných škandálov Európskej únie, by mala zostať ešte najmenej mesiac za mrežami. Vo štvrtok to oznámila belgická prokuratúra.

Vo väzbe je od 9. decembra. Jej partner, Francesco Giorgi, ktorý pôsobil ako poradca v Európskom parlamente, je tiež za mrežami pre rovnaké obvinenia.

Dvojicu podozrievajú, že pracovala s Giorgiho niekdajším šéfom, bývalým europoslancom Pierom Antoniom Panzerim, ktorý „je podozrivý, že výmenou za platby politicky pôsobil na členov pracujúcich v Európskom parlamente v prospech Kataru a Maroka“.

Kailiovej právni zástupcovia tvrdili, že nehrozí, že by sa pokúsila o útek a požiadali bruselský súd, aby ju prepustil pod dohľadom a s povinnosťou nosiť monitorovacie zariadenie. Prokurátori však oznámili, že súd „predĺžil preventívnu väzbu...o mesiac“. Jej právny tím sa môže do 24 hodín odvolať a ak tak spravia, mohla by sa pred sudcov postaviť znovu do dvoch týždňov.

Kailiovej belgický právnik André Risopoulos sa ešte predtým vyjadril, že 44-ročná bývalá grécka televízna moderátorka plne spolupracuje s vyšetrovateľmi. „Hrá aktívnu rolu vo vyšetrovaní. Odmieta všetky obvinenia z korupcie,“ uviedol Risopoulos.

Európsky parlament minulý týždeň rozhodol o ukončení funkčného obdobia podpredsedníčky Evy Kailiovej a tiež pozastavil prácu na všetkých spisoch týkajúcich sa Kataru, kým zisťuje, aký dopad mohol mať úplatkársky škandál. Katar akýkoľvek podiel na ňom odmieta.

Maroko sa zatiaľ nevyjadrilo k tvrdeniam, že v škandále mohol byť zapletený aj ich veľvyslanec v Poľsku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite