Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko kúpi z Francúzska ďalších 10 samohybných húfnic CAESAR za 73 miliónov eur

.tasr .svet

Česká republika, ktorá je členom NATO od roku 1999, nakúpi desať húfnic od francúzskej firmy Nexter Systems za viac ako 1,7 miliardy českých korún (zhruba 73 miliónov eur).

Česko kúpi z Francúzska ďalších 10 samohybných húfnic CAESAR za 73 miliónov eur SITA/Teresa Suarez, Pool via AP Český premiér Petr Fiala

české ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že podpísalo dohodu s Francúzskom o kúpe ďalších desať samohybných húfnic CAESAR okrem 52, na kúpe ktorých sa dohodlo už skôr, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Hodnota celej dodávky 62 húfnic je 10,3 miliardy českých korún (425 miliónov eur) a mali by byť dodané do Česka do konca roku 2026.

Pôvodná dohoda o nákupe 52 húfnic bola podpísaná v septembri 2021, ešte predtým ako Rusko vo februári tohto roku napadlo Ukrajinu. 

Francúzske húfnice nahradia vo výzbroji českej armády zastaralé delá DANA, ktoré nezodpovedajú požiadavkám NATO týkajúcim sa dostrelu a kalibru, používaného spojencami.      

Francúzska armáda používa 155-milimetrové húfnice CAESAR s dostrelom 40 kilometrov od roku 2008. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite