Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA oznámi prelom v jadrovej fúzii. Ide o významný krok k výrobe energie s nulovými emisiami

.tasr .svet

Americké ministerstvo energetiky v nedeľu informovalo, že tento týždeň oznámi veľký vedecký prelom vo výskume jadrovej fúzie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

USA oznámi prelom v jadrovej fúzii. Ide o významný krok k výrobe energie s nulovými emisiami Lawrence Livermore National Laboratory/FB

denník The Financial Times (FT) v nedeľu informoval, že vedci z kalifornského Lawrenceovho národného laboratória v Livermore (LLNL) zaznamenali čistý energetický zisk v experimentálnom zariadení jadrovej fúzie. Ide o potenciálne významný krok v snahe o výrobu energie s nulovými uhlíkovými emisiami.

Hovorcovia ministerstva energetiky USA a LLNL pre agentúru AFP zatiaľ túto správu nechceli komentovať ani potvrdiť. Ich jediným vyjadrením bolo, že americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová v utorok oznámi veľký vedecký prelom.

„Tešíme sa, že v utorok, keď bude tento proces dokončený, sa podelíme o viac“, povedala hovorkyňa LLNL s tým, že analýza (údajov) stále prebieha. Pri jadrovej fúzii, ktorá sa v laboratórnych podmienkach podarila v uplynulých dvoch týždňoch, sa dosiahol 120-percentný čistý energetický zisk, uviedol FT s odvolaním sa na troch ľudí, ktorí poznajú predbežné výsledky.

Denník The Washington Post neskôr priniesol správu, že tieto informácie potvrdili dvaja ľudia oboznámení s výskumom. „Pre väčšinu z nás to bola len otázka času,“ citoval denník jedného z vedúcich vedcov v oblasti jadrovej fúzie. Časť vedeckej komunity považuje jadrovú fúziu za energiu budúcnosti, najmä preto, že produkuje málo odpadu a žiadne skleníkové plyny.

Fúzne zariadenie LLNL pozostáva z takmer 200 laserov s veľkosťou zhruba troch futbalových ihrísk, ktoré vysokou energiou bombardujú jadrá v malom priestore s cieľom spustenia fúznej reakcie.

Jadrová fúzia sa líši od jadrového štiepenia tým, že spája dve atómové jadrá namiesto štiepenia jedného. Energia z jadrového štiepenia sa v súčasnosti používa v jadrových elektrárňach.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite