Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

GLOBSEC začal svoje oficiálne pôsobenie v Kyjeve stretnutiami na najvyššej úrovni

.redakcia .svet

Medzinárodná mimovládna organizácia GLOBSEC tento týždeň oficiálne začala svoje pôsobenie na Ukrajine.

GLOBSEC začal svoje oficiálne pôsobenie v Kyjeve stretnutiami na najvyššej úrovni

delegácia vedená prezidentom GLOBSEC-u Róbertom Vassom absolvovala sériu stretnutí a na inauguračnej ceremónii za účasti slovenských ministrov zahraničných vecí a obrany Rastislava Káčera a Jaroslava Naďa oznámila začiatok svojich aktivít na Ukrajine. Súčasťou delegácie bola aj bývalá chorvátska prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovičová, bývalý poľský premiér Jan Krzysztof Bielecki,  bývalý slovenský minister financií, podpredseda vlády Ivan Mikloš a zakladateľ spoločnosti EPAM Systems Arkadiy Dobkin. Delegáciu dopĺňali predstavitelia Európskej komisie spolu s médiami.

Novú ukrajinskú pobočku povedie bývalá ukrajinská špičková diplomatka Júlia Osmolovská, jej zástupcom bude bývalý slovenský poslanec Martin Poliačik. Cieľom aktivít bude v spolupráci so širokou sieťou svetových mienkotvorcov napomáhať Ukrajine pri dosahovaní jej súčasných cieľov a pri budúcej obnove krajiny.

stretnutia na najvyššej úrovni a humanitárna pomoc 

GLOBSEC sa v priebehu dvoch dní stretol s podpredsedom Verkhovnej Rady Ukrajiny, podpredsedom a podpredsedníčkou vlády, šéfom prezidentskej kancelárie Andrijim Jermakom, generálnym prokurátorom, ministrom financií, ministrom pre digitalizáciu, ombudsmanom, štátnym tajomníkom ministerstva obrany, aj šéfom vojenskej rozviedky, majiteľom najväčšej IT firmy EPAM aj šéfom UkrOboromPromu a ich tímami. 

Výsledkom rokovaní sú konkrétne návrhy možných spoluprác na témach ako podpora vytvorenia špeciálneho trestného tribunálu voči Rusku, definovanie bezpečnostných záruk pre povojnovú Ukrajinu a koordinácia aktivít v rámci začlenenia Ukrajiny do Európskej únie.

 „GLOBSEC vďaka spolupráci s mnohými štátnikmi vo viac ako 50 krajinách sveta poskytuje globálnu platformu pre neformálnu diplomaciu a môže tak vytvárať spojenia medzi mienkotvorcami a súkromným sektorom so zástupcami štátov rýchlejšie ako oficiálnymi kanálmi. Teším sa, že táto cesta je základom pre dlhodobú a strategickú spoluprácu GLOBSEC-u a Ukrajiny, v rámci ktorej je našou misiou byť konštruktívnym hlasom strednej a východnej Európy. Ponúkli sme všetky naše znalosti, skúsenosti a kontakty pre podporu Ukrajiny. Jej skorý úspech a víťazstvo sú nevyhnutným predpokladom budúceho mierového usporiadania Európy a sveta“, hovorí Róbert Vass.

GLOBSEC zároveň v spolupráci s jeho partnermi dopravil do Ukrajiny humanitárnu pomoc vo výške 35 000 Eur. Humanitárnemu koordinačnému centru v Odese bolo odovzdaných 6 generátorov, stovky kíl trvanlivých potravín, zateplené oblečenie a nutné lieky pre pomoc Ukrajinkám a Ukrajincom prekonať prebiehajúcu zimu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite