Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden rokoval s Macronom o Rusku, Číne aj možnej obchodnej vojne USA – EÚ

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden privítal vo štvrtok v Bielom dome francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ide o prvú oficiálnu návštevu šéfa Elyzejského paláca v USA od vlaňajšieho nástupu Bidena do funkcie, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Biden rokoval s Macronom o Rusku, Číne aj možnej obchodnej vojne USA – EÚ SITA/Doug Mills/The New York Times via AP, Poo

po privítacej ceremónii sa prezidenti odobrali na rokovanie do Oválnej pracovne Bieleho domu. Hovoriť majú o spojenectve západných krajín v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine, otázke Číny a tiež obchodných vzťahoch medzi USA a EÚ. Obaja prezidenti majú po rokovaniach vystúpiť na spoločnej tlačovej konferencii.

Macron v stredu – počas prvého dňa návštevy v USA, keď navštívil centrálu NASA, Arlingtonský národný cintorín a absolvoval stretnutia s predstaviteľmi Kongresu – prekvapil svojich hostiteľov ostrou kritikou Bidenovej zelenej ekonomickej politiky, ktorá podľa neho zlikviduje pracovné miesta v Európe. 

V rovnakom tóne pokračoval v štvrtkovom rozhovore s americkou televíziou ABC, keď povedal, že Bidenove opatrenia spôsobia konkurenčnú nevýhodu pre Európu. Biden plánuje naliať miliardy dolárov do zeleného priemyslu, pričom chce podporiť výrobu priamo v USA.

„Výsledkom bude, že možno si vyriešite svoj vlastný problém, ale zväčšíte môj problém. Mrzí ma, že to musím povedať takto otvorene,“ povedal v stredu Macron a dodal, že táto Bidenova politika môže „rozdeliť Západ“.

Európska únia zvažuje vypovedať USA obchodnú vojnu tým, že bude dotovať svoju vlastnú zelenú ekonomiku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite