Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otvorený list matiek Ruskej federácie

.redakcia .svet

Tento list adresujeme 27. novembra, na Deň matiek, Inne Jurijevne Svjatenko, predsedníčke Výboru pre sociálnu politiku Rady federácie, Nine Alexandrovne Ostaninovej, predsedníčke Výboru Štátnej dumy pre rodinu, ženy a deti a členom týchto výborov, ktorých povinnosťou je starať sa o sociálne blaho rodín, žien a detí v Rusku. Po prvýkrát proti vojne na Ukrajine.

Otvorený list matiek Ruskej federácie SITA/Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Putin sa údajne stretol s matkami padlých vojakov, ukázalo sa, že išlo o komparz, 25.11.2022.

list iniciovali matky feministického hnutia protivojnového odporu a iniciatívna skupina matiek brancov a odvedencov.

Už deväť mesiacov prebieha takzvaná „špeciálna vojenská operácia“, ktorá prináša skazu, smútok, krv a slzy. Všetko, čo sa deje na Ukrajine a v Rusku, nemôže len rozrušovať naše srdcia. Bez ohľadu na to, akej sme národnosti, náboženstva či sociálneho postavenia, nás – matky Ruska – spája jedna túžba: žiť v mieri a harmónii, vychovávať svoje deti pod pokojným nebom a nebáť sa o ich budúcnosť.

My, matky sme práve teraz v ťažkej a zraniteľnej situácii. Napriek všetkým prísľubom podpory zo strany štátu životná úroveň klesá, na dvere drvivej väčšiny ruských rodín klope chudoba. Rodiny s deťmi boli zároveň najpotrebnejšou kategóriou obyvateľstva v krajine aj v čase mieru.

Po 24. februári sa situácia len zhoršuje. Sankcie spôsobené vojenskou operáciou na Ukrajine vedú k nárastu inflácie a v kontexte inflácie sa znehodnocuje materský kapitál a všetky benefity, ktoré doteraz ako-tak stačili.

Podľa oficiálnych údajov Rosstatu žije takmer každé piate dieťa v rodine s priemerným príjmom pod hranicou životného minima na osobu, teda v chudobe. Štát nás povzbudzuje, aby sme viac rodili, a potom nás uvrhne do chudoby alebo obetuje naše deti jeho ambíciám. Naša krajina znovu zaviedla titul „matka-hrdinka“ pre matky veľkých rodín, oficiálne štatistiky nám ukazujú, že materstvo (a najmä mať tri deti) v Rusku prakticky zaručuje ženám život pod hranicou chudoby. Nepotrebujeme zbytočné tituly, potrebujeme skutočné opatrenia, ktoré nám a našim rodinám zabezpečia slušný život!

Obrovské peniaze každý deň vynakladané na vojenské operácie by sme mohli investovať do nášho blahobytu. Ale namiesto nových škôlok, pôrodníc, škôl a nemocníc sa nám ponúkajú v televízii len nekonečné prázdne reči o našom „úspechu“ a „veľkosti“.

Najmenej 318 000 mužov už bolo zmobilizovaných (tento údaj uvádza Vladimír Putin). Muži boli vzatí aj napriek tomu, že mali neplnoleté deti ako závislé osoby. V mnohých regiónoch sa museli rodiny zmobilizovaných samostatne zbierať na smrť, pričom na vlastné náklady kupovali všetko, až po nepriestrelné vesty. Kto sa postará o rodiny, ktoré stratili svojich živiteľov? Poznáme odpoveď – všetky tieto útrapy budú ďalšou záťažou na už aj tak preťažené ramená mamičiek!

Mnohí z pozostalých mužov prídu o zdravie a kapacitu: náš štát zverí aj starostlivosť o nich ženám, sľubujúc verbálnu podporu a výhody.

„Vojenská akcia je vždy katastrofa, bez ohľadu na to, ako sa oficiálne nazýva. Ide o krviprelievanie, násilie, ponižovanie ľudskej dôstojnosti, porušovanie slobôd a ľudských práv. Sme zhrození z toho, čo sa deje.“

Matky odvedencov a zmobilizovaných sú nútené ponižujúco klopať na prahy mestskej správy a snažiť sa vrátiť svojich synov a manželov domov. Organizujú demonštrácie, píšu hromadné odvolania, podávajú petície, ale nikto ich nepočuje! Úrady demonštrujú svoj skutočný postoj k matkám. Hlas matiek je u nás potrebný len pri voľbách: keď je to prospešné pre štát, vtedy si nás pamätajú. Zvyšok času zostávame sami so svojimi problémami, so svojím smútkom.

A naša vláda jednoducho nám ani nevracia zohavené telá mŕtvych príbuzných.

Zostali v cudzej krajine a ani po hroznej smrti nepatria k svojim rodinám.

To, čo sa teraz deje, má aj druhú hroznú stránku. Ekonomické problémy a sociálna kríza nevyhnutne vedú k nárastu domáceho násilia. Ľudia zlomení chudobou a neistotou budúcnosti, prenášajú svoje problémy na ženy a deti. Muži, ktorí sa vracajú do civilu, si navyše so sebou často nesú ťažkú psychickú traumu z vojnových čias. A z toho vyplýva aj nekontrolovaná agresivita voči najbližším.

Za posledných desať rokov boli návrhy zákonov o predchádzaní domácemu násiliu predložené Štátnej dume viac ako 40-krát, no neprešli ani prvým čítaním. V roku 2017 bol prezidentským dekrétom vyňatý článok o bití z ruského trestného zákonníka a za domáce násilie bola zavedená iba administratívna zodpovednosť a malá pokuta. Ženy, vrátane matiek v Rusku, teraz nie sú nijako chránené pred násilím vo vlastných rodinách. A násilie bude každým dňom narastať.

Úzkosť o budúcnosť našich detí je silnejšia ako kedykoľvek predtým. Aký bude svet, v ktorom budú žiť, závisí vo veľkej miere od rozhodnutí, ktoré dnes robíme my dospelí. Neustále narážky najvyššieho vedenia krajiny na možnosť použitia jadrových zbraní vyvolávajú v našich dušiach zúfalstvo a strach o osud našich detí.

Vojenská akcia je vždy katastrofa, bez ohľadu na to, ako sa oficiálne nazýva. Ide o krviprelievanie, násilie, ponižovanie ľudskej dôstojnosti, porušovanie slobôd a ľudských práv. Sme zhrození z toho, čo sa deje. Sme proti tomu, aby sa na tom podieľali naši synovia, bratia, manželia, otcovia, my sami sa na tom podieľať nechceme, veď medzi ženami sú lekárky s povinnou vojenskou službou. Vy, ktorí ste v službe museli chrániť práva a slobody matiek a detí, by ste pred tým všetkým nemali zatvárať oči. Členovia vašej rodiny sú spoľahlivo chránení pred účasťou na nepriateľských akciách, nič neriskujete a nikoho nestratíte: my sa každý deň obávame o našich blízkych, ktorí sú násilím poslaní ako mäso do mlynčeka. Ako môžete podporovať vojenské akcie rozpútané proti vôli mnohých občanov Ruskej federácie a vykonávať tieto akcie na ich úkor?

Je zrejmé, že podpora agresívnych vojenských akcií je nezlučiteľná s ochranou rodiny, žien a detí. Dnes, na Deň matiek, vás vyzývame, aby ste si spomenuli na svoju povinnosť a predvolebné sľuby, ktoré ste dali svojim voličom, a využili všetok svoj vplyv, na čo najrýchlejšie ukončenie nepriateľstva a návrat našich blízkych domov.

Žiadame stiahnutie vojsk z územia Ukrajiny, návrat všetkých vojakov domov, ochranu brancov pred účasťou na akýchkoľvek nepriateľských akciách, prijatie zákona o predchádzaní domácemu násiliu, dôstojnú materiálnu podporu pre detstvo a materstvo!

Matky Ruskej federácie

27. novembra 2022

Text preložila Lucia Štasselová. Petíciu nájdete v pôvodom znení na tomto mieste.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite