Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obmedzovaním práv žien sa Taliban dopúšťa zločinov proti ľudskosti, tvrdí expert OSN

.tasr .svet

Odkedy sa v auguste minulého roku Taliban dostal k moci, väčšina žien zamestnaných vo verejnej správe prišla o prácu.

Obmedzovaním práv žien sa Taliban dopúšťa zločinov proti ľudskosti, tvrdí expert OSN SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

obmedzovanie práv a slobôd afganských žien a dievčat hnutím Taliban by mohlo zrejme z právneho hľadiska napĺňať definíciu zločinov proti ľudskosti, vyhlásil v piatok osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva v Afganistane Richard Bennett. 

TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Podľa Bennetta a ďalších expertov OSN politika Talibanu voči ženám a dievčatám prehlbuje „flagrantné porušovanie ich ľudských práv a slobôd, ktoré už aj tak patria medzi najdrakonickejšie na svete“. Pravdepodobne tak ide o „genderový útlak – zločin proti ľudskosti“, dodal spravodajca.

Afganské ženy majú zakázané kamkoľvek cestovať bez sprievodu mužského príbuzného a mimo svojho domova sa musia zahaľovať do celotelového odevu burka alebo nosiť hidžáb. Taliban tento mesiac zakázal ženám vstup do parkov, lunaparkov, posilňovní a verejných kúpeľov. Školy pre dospievajúce dievčatá sú vo väčšine krajiny zatvorené už viac než rok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite