Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dlhá púť študentov z Afganistanu na Slovensko

.norbert Žilka .veda .veda

Keď sa v Afganistane dostal po rokoch k moci Taliban, veda, samozrejme, nebola jeho prioritou. A tak som sa rozhodol, že zlákam do našich radov šikovných študentov. Netušil som, že na tejto ceste stretnem toľko ľudí dobrej vôle.

Dlhá púť študentov z Afganistanu na Slovensko MURTEZA KHALIQI/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 2. február 2022 Kábul, Afganistan: Verejné univerzity v krajine väčšinou nedokážu poskytnúť dostatočné podmienky a preto študenti hľadajú možnosti uplatnenia vo svete.

bez ohľadu na politiku

Každý vedec by si mal zachovať nestranný pohľad na politiku. Teda, pokiaľ ide o verejné vyjadrenia, pri domácom kozube môžeme mať väčšiu slobodu a pestrejší slovník. Aj preto nie som povolaný hodnotiť politiku Talibanu. V čase, keď preberali moc jeho zástupcovia, som sa však pýtal, čo bude s vedou?  

Jedného dňa som zavolal na Ministerstvo zahraničných vecí SR a požiadal ich o malú láskavosť. Chcel som, aby mi pomohli nájsť študentov v Afganistane, ktorí by sa chceli venovať výskumu ľudského mozgu. Už prvá odpoveď predznamenala, že ma čaká dobrodružstvo, počas ktorého  budem mať na svoje strane veľkú podporu pracovníkov ministerstva. Ich odhodlanie vyhovieť mojej žiadosti ma fascinovalo od začiatku až po koniec mojej pomyselnej púte z Afganistanu až do Bratislavy.

Hneď na úvod som dostal kontakt na prof. Juma Haydaryho, ktorý je pôvodom z Afganistanu, ale na Slovensku pôsobí už dlhé roky. Bez jeho aktívnej účasti by som netušil, kde mám začať. A tak sme spoločne rozhodili siete na jednu svetovú stranu a hľadali potenciálnych záujemcov. V krajine, kde v tom období nič nefungovalo, našťastie stále fičal internet. 

Juma Haydary dostal za veľmi krátky čas stovky životopisov, ale väčšina z nich nespĺňala naše požiadavky na vzdelanie. Niektoré informácie v životopisoch mi nedávali veľký zmysel, ale vďaka doc. Haydarymu som pomerne rýchlo pochopil odlišný systém univerzitného vzdelávania. 

„Tieto riadky píšem preto, aby som motivoval iné akademické pracoviská. To, čo na prvý pohľad vyzerá ako science fiction, je vďaka skvelým ľuďom na našich ministerstvách realizovateľné.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite