Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europoslanci schválili rozpočet na rok 2023 so zameraním na Ukrajinu, energetiku a obnovu

.sita .svet

V rámci dohody s členskými štátmi získal europarlament na svoje priority 1,05 miliardy eur nad rámec toho, čo pôvodne navrhla Európska komisia (EK).

Europoslanci schválili rozpočet na rok 2023 so zameraním na Ukrajinu, energetiku a obnovu SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

poslanci Európskeho parlamentu (EP) zabezpečili v budúcoročnom rozpočte Európskej únie (EÚ) lepšiu a účinnejšiu podporu pri riešení dôsledkov vojny na Ukrajine a procesu obnovy po pandémii. EP o tom informuje v tlačovej správe na svojej webstránke.

V rámci dohody s členskými štátmi získal europarlament na svoje priority 1,05 miliardy eur nad rámec toho, čo pôvodne navrhla Európska komisia (EK). Poslanci zvýšili finančné prostriedky na programy a politiky, ktoré považujú za nevyhnutné na riešenie dôsledkov vojny na Ukrajine a energetickej krízy, ako príspevok k obnove po pandémii a posilnili zelenú a digitálnu transformáciu v súlade s prioritami Parlamentu stanovenými v jeho usmerneniach na rok 2023.

Rozpočet na rok 2023 bol prijatý 492 hlasmi za, pričom 66 členov hlasovalo proti a 46 sa hlasovania zdržalo.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine poslanci zabezpečili dodatočné finančné prostriedky na programy vrátane Erasmus + so 120 miliónmi eur na podporu študentov a učiteľov z Ukrajiny, humanitárna pomoc získala o 150 miliónov eur viac, Fond pre azyl, migráciu a integráciu získal 36,5 milióna eur navyše, Nástroj na riadenie hraníc a víz plus získal o 10 miliónov eur viac, Nástroj susedstva, rozvojovej a medzinárodnej spolupráce (NDICI - Globálna Európa) pre južné a východné susedstvo EÚ s 280 miliónmi eur a Vojenská mobilita s 58,8 milióna eur.

Poslancom sa podarilo zvýšiť finančné prostriedky na posilnenie energetickej nezávislosti EÚ, na podporu občanom a malým a stredným podnikom pri platení vysokých účtov za energie a zároveň podporiť ekologickú transformáciu a biodiverzitu. Programy s dodatočnou podporou zahŕňajú Výskumný program Horizont Európa (+ 10 miliónov eur), Nástroj na prepájanie Európy, z ktorého sa financuje výstavba vysoko kvalitných a udržateľných transeurópskych dopravných a energetických sietí (+ 103,5 milióna eur), Program LIFE v oblasti životného prostredia a klímy (+ 30 miliónov eur).

Poslanci obnovili 200 miliónov eur, ktoré Rada vyškrtla na program EU4Health, a získali ďalších 7,5 milióna eur, pričom ich argumentom je, že pandémia COVID-19 sa ešte neskončila, čo má za následok potrebu podporovať vnútroštátne systémy zdravotnej starostlivosti, aby sa stali odolnejšími.

Medzi ďalšie priority, o ktoré Parlament bojoval a získal dodatočnú podporu, patria Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (UCPM, + 41,4 milióna eur), Program Kreatívna Európa (+ 7,5 milióna eur), Program Práva a hodnoty (+ tri milióny eur) a Európska prokuratúra (EPPO) (+ 2,5 milióna eur).

Celkový rozpočet na rok 2023 je 186,6 miliardy eur vo viazaných rozpočtových prostriedkoch a platby sú stanovené na 168,7 miliardy eur. Rozpočet EÚ na budúci rok podpísala predsedníčka EP Roberta Metsola.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite