Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exprezident JAR Zuma sa musí vrátiť do väzenia, rozhodol odvolací súd

.tasr .svet

Odvolací súd v Juhoafrickej republike (JAR) v pondelok rozhodol, že odsúdeného exprezidenta Jacoba Zumu prepustili z väzenia protiprávne pred odpykaním si celého trestu. Osemdesiatročný Zuma sa tak bude musieť vrátiť do väzenia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Exprezident JAR Zuma sa musí vrátiť do väzenia, rozhodol odvolací súd SITA

zumu (80) ešte v júni 2021 odsúdili na 15 mesiacov väzenia za pohŕdanie súdom, čo vtedy vyvolalo v krajine vlnu krvavých nepokojov. Z vymeraného trestu si však odslúžil len dva mesiace, následne bol totiž predčasne prepustený zo zdravotných dôvodov, ktoré zostávajú nejasné.

O jeho prepustení rozhodlo vedenie juhoafrickej väzenskej služby napriek názoru zdravotníckej rady, že Zuma podmienky na udelenie takejto milosti nespĺňal.

„Súd teraz dospel k záveru, že prepustenie pána Zumu zo zdravotných dôvodov bolo protiprávne,“ uviedol najvyšší odvolací súd. Ten Zumovi zároveň nariadil, aby sa vrátil do väznice v meste Durban na severozápade krajiny a odslúžil si celý svoj trest.

Podľa lekárskych posudkov citovaných v rozhodnutí odvolacieho súdu má Zuma problémy spojené s vysokým krvným tlakom, zvýšenou hladinou cukru v krvi a léziami hrubého čreva.

Zuma bol v minulosti významným bojovníkom proti apartheidu - juhoafrickému režimu rasovej segregácie - a prezidentom JAR sa stal v roku 2009, píše AFP. V roku 2018 bol prinútený odstúpiť po množiacich sa obvineniach z korupcie. Naďalej však zostáva rešpektovanou osobnosťou medzi členmi vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC), ktorí ho vnímajú ako obrancu chudobných a utláčaných.

Jacob Zuma bol uväznený za to, že odmietol svedčiť pri vyšetrovaní rozsiahlej štátnej korupcie, ktoré sa odohralo počas jeho pôsobenia na poste prezidenta. Po oznámení, že má ísť do väzenia, v krajine vypukli násilné protesty, ktoré prerástli do rabovania; zahynulo pri nich 350 ľudí.

Pondelkové rozhodnutie najvyššieho odvolacieho súdu pravdepodobne nebude konečným verdiktom v spore okolo Zumovho uväznenia. Exprezident má totiž stále možnosť obrátiť sa na ústavný súd, najvyššiu súdnu inštanciu JAR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite