Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príjmy Ruska z daní nesúvisiacich s ropou a plynom v októbri klesli o 20 %

.sita .svet

Príjmy ruskej vlády z daní, ktoré nesúvisia s ťažbou a vývozom ropy a plynu, v októbri medziročne klesli o 20 %. Za október do ruského rozpočtu v rámci týchto príjmov prišlo 1,118 bilióna rubľov, čo bol najhorší výsledok od júla. Informuje o tom portál moscowtimes.ru.

Príjmy Ruska z daní nesúvisiacich s ropou a plynom v októbri klesli o 20 % SITA/Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

príjmy ruskej vlády prostredníctvom dane z pridanej hodnoty (DPH) sa znížili o 8 % na 730,5 miliardy rubľov. Výber daní z príjmov medziročne klesol o 26 % na 122,9 miliardy rubľov. „Kolaps príjmov, ktoré nepochádzajú z ropy a plynu, sa zintenzívňuje,“ uvádzajú analytici MMI.

Napriek problémom s DPH a daňami z príjmov uzavrel ruský federálny rozpočet október s prebytkom 73 miliárd rubľov. Na pokrytie všetkých výdavkov totiž vláda siahla na rezervy Gazpromu a nariadila mu zaplatiť 1,248 bilióna rubľov vo forme prirážky k dani z ťažby nerastov. Tok plynových rubľov však čoskoro vyschne, konštatuje moscowtimes.ru. Po prerušení dodávok do európskych krajín produkcia Gazpromu totiž v októbri klesla o tretinu a v decembri vstúpi do platnosti ropné embargo zo strany Európskej únie.

Predpoveď rozpočtu na budúci rok je pochmúrna, hovorí Janis Kluge, ekonóm z Nemeckého inštitútu medzinárodných vzťahov a bezpečnosti. Ruské ministerstvo financií zahrnulo do rozpočtu na rok 2023 deficit vo výške 3 biliónov rubľov. V skutočnosti môže „diera“ dosiahnuť 4 až 4,5 bilióna, predpovedajú analytici VTB.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite