Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj predstavil svetovým lídrom ukrajinský mierový plán

.sita .svet

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prostredníctvom videospojenia prihovoril svetovým lídrom na samite krajín G20 na indonézskom Bali. Predstavil im 10-bodový mierový plán na ukončenie ruskej invázie na Ukrajinu.

Zelenskyj predstavil svetovým lídrom ukrajinský mierový plán SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

vyplýva to z prepisu zverejneného ukrajinským veľvyslanectvom v Indonézii, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál CNN. Plán podľa neho zahŕňa jadrovú bezpečnosť, potravinovú bezpečnosť, osobitný tribunál pre ruské vojnové zločiny a konečnú mierovú dohodu s Moskvou.

Zelenskyj okrem iného vyzval politikov, aby použili všetku ich moc a primali Rusko, „aby upustilo jadrové hrozby“ a zaviedli cenový strop na energie importované z Ruska. Tiež hovoril o nedávnom oslobodení mesta Cherson na juhu Ukrajiny a prirovnal to k bojom, ktoré viedli k porazeniu nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny. Vyzval aj na ukončenie ruského bombardovania energetickej infraštruktúry pred prichádzajúcou zimou.

Na samite sa zúčastňuje aj Rusko, ktoré tam zastupuje minister zahraničia Sergej Lavrov. Viacero západných lídrov sa zaviazalo, že s ním nebudú mať žiaden kontakt.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite