Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stretnutie Bidena a Si Ťin-pchinga trvalo tri hodiny. Taiwan je červená čiara, varoval čínsky prezident

.tasr .svet

Prezidenti sa stretli v pondelok pred začiatkom summitu G20 na indonézskom ostrove Bali.

Stretnutie Bidena a Si Ťin-pchinga trvalo tri hodiny. Taiwan je červená čiara, varoval čínsky prezident SITA/AP Photo/Alex Brandon

čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok varoval Spojené štáty pred prekročením „červenej čiary“, ktorú Peking vníma v súvislosti s Taiwanom. Si sa stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom v pondelok pred začiatkom summitu G20 na indonézskom ostrove Bali, informuje TASR na základe správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na správy čínskych štátnych médií.

„Otázka Taiwanu je v samom jadre záujmov Číny, je základom politických vzťahov medzi Čínou a USA a prvou červenou čiarou, ktorá v čínsko-amerických vzťahoch nesmie byť prekročená,“ povedal údajne Si Bidenovi počas trojhodinového rozhovoru, ako o tom informovala agentúra Sinchua.

„Taiwanská otázka je vnútornou záležitosťou Číny,“ cituje čínske zdroje agentúra DPA. Podľa Siho je „spoločnou ašpiráciou“ Číňanov na pevnine i na Taiwane dosiahnuť „opätovné zjednotenie národa“.

„Ktokoľvek by sa pokúsil oddeliť Taiwan od Číny, narušil by základné záujmy čínskeho národa – a ten nedovolí, aby k tomu došlo,“ povedal Si.

Ako pokračoval, mier a stabilita v Taiwanskom prielive na jednej strane a nezávislosť Taiwanu na druhej strane „sa k sebe majú ako voda a oheň“.

Biden podľa agentúry AP zopakoval stanovisko Washingtonu, že uznáva iba jednu Čínu, avšak s Tchaj-pejom udržiava neformálne vzťahy, okrem iného aj v oblasti obrany. USA zaujímajú postoj „strategickej nejednoznačnosti“ v otázke, či by šli Taiwanu vojensky na pomoc v prípade napadnutia. Biden však podľa vlastných slov nepredpokladá, že Čína sa „bezprostredne pokúsi“ vpadnúť na Taiwan.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite