Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diamond, Tiffert: Čína sa snaží o svetovládu

.larry Diamond .glenn Tiffert .spoločnosť .spoločnosť

Číne nejde o nič menšie ako o globálnu hegemóniu – ak chcete, svetovládu. Ohrozenie slobody, ktoré predstavuje, sa nedá riešiť inak ako dlhodobým a mnohostranným prístupom. Čo konkrétne treba robiť?

Diamond, Tiffert: Čína sa snaží o svetovládu KEVIN FRAYER/GETTY IMAGES 16. október 2022 Peking, Čína: Prezident Si Ťin-pching stojí pred delegátmi 20. národného kongresu Komunistickej strany Číny, kde bol neskôr zvolený do svojho tretieho funkčného obdobia.

ako sa uvádza v dokumente Prvky čínskej výzvy od amerického ministerstva zahraničných vecí, výzva, akú predstavuje čínsky komunistický štát, má úplne zásadný charakter. Stačilo by, keby bola Čína „bežnou“ mocnosťou na vzostupe, ktorá bojuje o svetový vplyv a zdroje. Lenže Čína je v skutočnosti neototalitná veľmoc s hlboko zakoreneným nepriateľstvom voči demokracii. Momentálne najakútnejším ohrozením slobody a bezpečnosti v Európe je Vladimir Putin. No vnútorná krutosť čínskej autokracie a vonkajší rozsah jej ambícií z nej robia najvážnejšie dlhodobé ohrozenie slobody vo svete.

Čo presne čínski komunistickí pohlavári chcú? Si Ťin-pching a ostatní v politbyre sú posadnutí uchovaním svojho monopolu na moc, čo si vyžaduje neúprosný boj o škrtenie nezávislých informácií a demokratických hodnôt, ideálov, vzorov a symbolov. Čínska komunistická strana teda musí ničiť disent a pluralizmus ešte aj na územných perifériách Číny, ako je Sin-ťiang, čiže Ujgurská autonómna oblasť, a Hongkong. Aby si udržala moc, dala dohromady bezprecedentný aparát digitálneho sledovania a kontroly, aby cenzurovala na svojom území informácie či názory, ktoré by mohli poškodiť jej povesť a podnietiť protesty. Navyše, celosvetovo vedie masívnu informačnú, geopolitickú a ideologickú kampaň za formovanie takých naratívov, ktoré Čínu zobrazujú ako zároveň mocného aj benevolentného hráča.

Čínski lídri majú grandióznu víziu „národného obrodenia“. Ultimátnym cieľom čínskych komunistov je svetovláda. Chcú z Číny urobiť veľmoc, ktorá bude dominovať nielen globálnemu obchodu (a jedného dňa i finančnému sektoru) a toku zdrojov, ale aj priestorom, o ktoré sa stále vedú spory: Arktíde, vesmíru a medzinárodným inštitúciám. To je z dlhodobého hľadiska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite